– Jag ville göra något åt klyftorna, säger han, som nyss fått jobbet som Handels ungdomssekreterare.
Tjänsten är ny. Men behovet av någon som sätter fart på ungdomsverksamheten är gammalt. Flera motioner inför kongressen handlar om det. Nu har förbundet hunnit före med att rekrytera.
Daniel Carlstedt är bara 25 år men har lång erfarenhet av organisation och politik. Sedan tonåren har han varit engagerad i och jobbat för Unga Örnar. Bland annat med att hålla kurser. Nu, fram till första maj då han börjar på Handels, är han journalist på Aktuellt i Politiken, Socialdemokraternas nyhetstidning.
– Jag är bra på att både organisera och kommunicera. Det är nog en orsak till att de tog mig, säger han.

Det är inte bara i jobbet Daniel Carlstedt planerar och organiserar. Privat är resor ett stort intresse. För tillfället hoppar han på kryckor efter en vurpa i norska Trysil. Svart backe, påpekar han.
Asien, Afrika och stora delar av Östeuropa har han också besökt men aldrig USA. I sommar är det dags.  Det blir en minutiöst organiserad roadtrip med hustrun från New York till Miami.
– Jag tror man får uppleva mer om man planerar, säger Daniel Carlstedt.
Ett mål med äventyret i USA är att åka så många bergochdalbanor som möjligt. Daniel Carlstedt älskar bergochdalbanor. I Ohio ska de besöka nöjesfältet Cedar Point med flera gigantiska åkattraktioner.
Daniel Carlstedt har också gjort resor med mindre nöjesbetonade inslag. Med Unga Örnar besökte han Filippinerna. Där gjorde ett möte med en anställd på en stor elektronikjätte starkt intryck på honom.
– Hon berättade att hon svimmat för att hon inte fick gå på toa. De anställda hade skyddsdräkter på sig som cheferna tyckte det tog för lång tid att ta av sig, så de fick inte gå på toaletten annat än på lunchen.

Även om arbetsvillkoren här hemma är långt ifrån de eländiga omständigheter Daniel Carlstedt mötte på i Filippinerna tycker han att det finns mycket att göra. Särskilt för de unga.
Han tror att skandaler som den Dokument Inifrån uppdagade nyligen, med ungdomar som arbetade 60-timmarsveckor med att sälja telefonabonnemang, skulle kunna undvikas om man hade bättre koll på sina rättigheter.
– Det bästa som finns är när man hållit en kurs, till exempel den om fackliga grunder, och man får höra av deltagarna att nu förstår de varför man ska vara med i facket.