Nyvalde S-ledaren Håkan Juholt välkomnades med värme när han på tisdagen talade i LO-borgen inför anställda i fackförbunden. Nyckelord i den samhällsanalys han vill föra ut i kontrast till regeringspolitiken är ”social demokrati” och ”värdeburen tillväxt”.
– Vi har brist på arbetskraft samtidigt som det råder massarbetslöshet. Det är ett haveri för politiken, sa Håkan Juholt.
Han kritiserade också regeringens utbildningspolitik.
– Man stänger dörrar till högre studier för dem som väljer yrkeslinjer på gymnasiet. Effekten blir att få vill gå yrkeslinjer. Denna sorteringsskola leder till sämre tillväxt.

Han vill föra samtal med de fackliga organisationerna för arbetare, tjänstemän och akademiker om att förbättra pensionssystemet – även om en reform kräver en överenskommelse över blockgränsen.
– Vårt pensionssystem är samhällsekonomiskt robust, men det är inte robust för den enskilde löntagaren, som kan få mindre än 50 procent av sin inkomst i pension.
Juholt menar att det kan bli aktuellt att, som regeringen vill, diskutera höjd pensionsålder.
– Men först måste vi återupprätta arbetsmiljöarbetet så att vi inte förbrukar människor innan de fyllt 65.
Den nye S-ledaren  vill ändra de regler som gör det svårt för facket att kräva svenska löner för utlänningar som jobbar i Sverige. Han vill också förbättra sjukförsäkringen och se över misslyckade avregleringar, till exempel inom elmarknaden där de höga elpriserna i dag hämmar tillväxten.
 
 Robert Hansson, lagerarbetare på Ellos i Borås och ombud på S-kongressen som valde Håkan Juholt till partiledare, är entusiastisk.
– Det är en stor lättnad att vi har fått en bra partiledare. I kongresstalet tog han upp saker jag tycker är viktiga som barnfattigdomen, friskolorna och att återreglera elmarknaden.
Det viktigaste är att han är en bra kommunikatör som kan föra ut partiets budskap med lite humor, säger Robert Hansson.