Många butiker jobbar aktivt mot matsvinn
Många butiker runt om i landet jobbar med att slänga så lite mat som möjligt. Både av ekonomiska skäl och av miljömässiga.
Inom Coopkoncernen lagas mat i butiksköken av mat med kort datum.
Kedjan eftersträvar också mer precisa beställningar och sänker priset på varor med korta datum.
– I vissa kommuner låter Coop-butikerna matavfallet bli biogas, säger Janne Pettersson pressekreterare på Coop.
Många Ica-butiker, bland annat Ann Sunnebros konkurrent Ica Malmborgs Tuna i Lund, lagar också lunch på mat med korta datum.
Och det är flera butiker som på eget initiativ gör detsamma enligt Sara Hjelm, pressekreterare på Ica.
På Willys lagar man inte mat av svinnet.
– Däremot har ju vi som lågpriskedja, genom beställning och försörjning, frontning och prisnedsättningar, alltid jobbat mot att inte ha något svinn. En del blir biogas och vi jobbar aktivt med att få in det här i butikerna, säger Johanna Eurén pr-ansvarig på Willys.