– Det var kallt som satan, men nästan 500 personer i tåget. Förra året var det nog bara drygt hälften. Definitivt ett uppsving, säger Daniel Wigh, vice ordförande i avdelning 13 Borlänge.

Daniel Wigh hann med att bära Handels fana i både Borlänge och Falun under söndagen. På båda platserna tyckte han sig märka ett ökat antal deltagare. Tydligast var det i Falun där socialdemokraternas nye partiledare Håka Juholt höll sitt förstamajtal. Daniel Wigh tycker att Juholts tal var karismatiskt och lätt att ta till sig, även om han kanske inte rörde sig så mycket kring de frågor som ligger fackförbundet varmast om hjärtat.
– Men han uppehöll sig ju en hel del kring det här med utanförskapet och fas tre och det är ju så klart viktigt för oss, som en solidarisk organisation som vill att alla ska ha jobb.

Stämningen under talet var enligt Daniel Wigh mycket hög.
– Han kom till och med av sig lite för att folk applåderade så mycket och på ställen han inte hade väntat sig.
Håkan Juholt rundade av sitt tal i Falun med att lova sina huttrande åhörare att ett varmare Sverige är på väg. Och att det bästa sättet att klara kylan till dess är att likt pingvinerna stå tätt sida vid sida och sedan cirkulera så att alla får vara lika mycket i värmen som i kylan.
– Är det inte märkligt att pingvinerna har ordnat sitt samhälle bättre än Fredrik Reinfelt, avslutade han.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström hade det om möjligt ännu kallare än Håkan Juholt vid sitt förstamajtalande i Umeå. När tåget nådde Rådhustorget började det regna. Maria Vängbo, som är ordförande i Avdelning 29 Umeå tyckte först att det nästan kändes som ett litet hån.
– Men sedan slutade det och solen kom fram medans Lars-Anders talade. Lampan tändes, det finns hopp, skrattar hon.

Uppslutningen från Handels hade kunnat vara lite bättre tycker Maria Vängbo eftersom man verkligen har gjort reklam för ordförandens närvaro. Hon gissar på att ett 20-tal personer  var med i tåget. Men enligt Maria Vängbo tog hans anförande väl emot av de hundratals som lyssnade.
– Ja det var många spontana applåder. Kanske mest när han pratade om orättvisorna mellan män och kvinnor. För mig som Handelsmedlem i Umeå kändes det också bra när han talade om hot och våld och faktiskt tog upp två rån vi haft här i Umeå nyligen. Det kändes som om han satt sig in lite i hur det är just här, säger Maria Vängbo.