Trots att det var hennes premiärkongress var nerverna under kontroll.
– Det är ingen idé att bli nervös, det är bättre att fokusera på vad man ska säga. Men jag blev överraskad när jag insåg att jag skulle bli först ut. Men någon måste ju börja, säger hon.

Bakom sig hade Katarina Miller de medlemmar som hon diskuterat temat ”världen” med på ett inför-kongressen-möte. De var också de som bett henne att framföra deras åsikter på kongressen.
– Jag sa ja direkt. Sedan funderade jag. Lite nervöst är det ju. Men jag såg det som en utmaning.

Med sig till talarstolen hade hon en prydligt handskriven lapp där det tydligt stod vad hon skulle säga. Dessutom hade hennes 19-åriga dotter bestämt vilka kläder hon skulle bära, vita byxor och en blå-vit sommarblus.

Vad var det då som Katarina Miller framförde: Jo, att Handels inte bara som förbundsstyrelsen uttryckte det ”snabbt [ska] ta ställning till viktiga politiska händelser i världen, påverka och bilda opinion”, utan vara ledande i att göra det. Och hon fick kongressens gehör.
– Jag blev helt genomlycklig! Första kongressen, första talet och så får jag igenom det också, säger Katarina Miller.