Hög tid för tårtkalas
Juni är månaden för tårtkalas. I bersån, på balkongen eller vid ett soligt köksfönster. Konditorn och matskribenten Mia Öhrn delar med sig av några favoriter som alla klarar av att baka.
Rabarberglasstårta
Saviordikex är spröda, italienska kakor som finns i välsorterade matbutiker, men hittar du inga går det bra att använda andra kakor, kex eller chokladbitar till dekor. Ger 8–10 bitar.
Rabarberparfait:
400 g rabarber
1 msk vatten
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
Eventuellt röd hushållsfärg
4 dl vispgrädde
6 äggulor
Dekor:
Ett paket saviordikex
Gör så här:
- Skär rabarberstängerna i centimetertjocka bitar. Låt rabarber, vatten och hälften av sockret smälta ihop på medelvärme. Rör om då och då och låt sjuda sakta i cirka 10 minuter eller tills rabarbern mjuknat. Vispa sönder till en kompott och tillsätt vaniljen och eventuellt några droppar röd hushållsfärg. Låt svalna helt.
- Klä en rund form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med plastfolie.
- Vispa grädden fluffig i en bunke.
- Vispa äggulor och resten av strösockret riktigt vitt och fluffigt med elvisp i en annan bunke.
- Vänd ner det mesta av rabarberkompotten i vispgrädden, men spara lite till senare. Vänd även ner äggsmeten i gräddblandningen och blanda ihop till en luftig smet.
- Häll smeten i formen och klicka ut resten av rabarberkompotten. Dra runt lite med en knivsudd eller sticka för att skapa ett marmorerat mönster. Frys in i minst 4 timmar.
- Lossa tårtan ur formen, lägg den på ett fint fat och låt tina i 20-30 minuter. Dekorera kanten med halverade saviordikex och knyt eventuellt ett vackert band runtom.
Vit chokladkladdkaka med hallon
Kladdkaka är ett säkert kort som alltid går hem, här med vit choklad, hallon och citron. 8-10 bitar.
Kaka:
100 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
0,75 dl strösocker
Finrivet skal av 2 citroner
2 dl (120 g) vetemjöl
1 krm salt
Cirka 75 g (1,5 dl) hallon
Topping:
2,5 dl vispgrädde
Cirka 200 g färska hallon
Gör så här:
- Kaka: Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter.
- Smält smöret och chokladen försiktigt på lägsta temperatur i en liten kastrull på spisen. Låt svalna lite.
- Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och citronskalet. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten och därefter mjölet blandat med salt. Rör till en jämn smet och häll smeten i formen. Strö över hallonen och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 16-18 minuter. Låt svalna.
- Topping: Vispa grädden fluffigt men inte för fast och bre den över tårtan. Dekorera med hallon och eventuellt syrenblommor.
Mandel- och jordgubbstårta
En härligt seg mandelbotten toppas med syrlig lemon curd och söta jordgubbar, och vips har du sommarens enklaste och godaste tårta! Har du inte tid eller lust att göra hemgjord lemon curd kan du använda köpt, och vill du förbereda i god tid kan du frysa in mandelbotten. Ger 8-10 bitar.
Botten:
450 g mandelmassa
1 ägg
Lemon curd:
1 dl nypressad citronsaft
50 g smör
0,75 dl strösocker
2 ägg
Dekor:
1 liter (500 g) jordgubbar
Eventuellt tusenskönor eller andra ätliga blommor
Gör så här:
- Botten: Smörj en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i
- diameter.
- Riv mandelmassan grovt och arbeta in ägget. Du kan även använda en matberedare. Häll smeten i formen och grädda
- i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter eller tills kakan blivit gyllenbrun. Låt svalna.
- Lemon curd: Pressa citronerna och mät upp saften.
- Häll saften i en kastrull tillsammans med smöret skuret i mindre bitar och hälften av sockret. Hetta upp blandningen och vispa under tiden sönder äggen tillsammans med resten av sockret.
- När citronblandningen har kokat upp vispar du ner äggsmeten. Vispa noggrant tills curden börjar tjockna. Låt curden sjuda på låg värme i någon minut, dra sedan kastrullen av värmen och sila krämen genom en ganska finmaskig sil för att få den riktigt slät. Låt svalna och tjockna i kylen.
- Lägg tårtbotten på ett fat och bred över lemon curden. Halvera jordgubbarna och lägg dem på tårtan. Servera direkt.
Mias Tårttips
Gör många på en gång
Alla tre tårtrecept går utmärkt att dubblera flera gånger om du ska ha en fest för många, och du kan frysa in dem utan topping och dekor om du vill förbereda.