Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, tog i april beslutet att Handels a-kassa inte längre får ta ut högre avgifter för dem som bara är med i a-kassan, än dem som är med i både a-kassan och facket.

A-kassan överklagade beslutet och IAF har skrivit ett yttrande, som nu har nått förvaltningsrätten.
– Vi står fast vid vår tidigare ståndpunkt. Nu får frågan prövas i förvaltningsrätten, säger Anne-Marie Qvarfort, IAF:s generaldirektör.

IAF menar att det finns möjlighet att ha olika avgifter för olika medlemskategorier, men att Handels a-kassa inte kunnat visa skäliga extra kostnader som motiverar det. A-kassan å sin sida, menar att de måste ta ut en högre avgift för dem som bara är med i a-kassan eftersom deras ärenden är mer krävande och dyrare att handlägga.

Handels a-kassa skulle sänka avgiften för alla medlemmar den 1 maj i år, till 240 kronor för dem som även är med i Handels och 252 för dem som bara är med i a-kassan. Till dess att rätten har avgjort om a-kassan får vara olika för olika grupper får medlemmarna betala den gamla avgiften.

Vill du räkna ut din totala fackavgift, gå in på Handels hemsida.