Klockan var sent på fredagskvällen när Jill Erlandsson från H&M ställde sig i talarstolen på Handels kongress i slutet av maj. Det var för att prata om sin motion kring problemen med vikariepooler som hon åkt dit.
– Jag är nöjd över att ha startat en debatt. Facket ska jobba för trygga anställningar. Jag kan inte påstå att det är tryggt att vara anställd på noll timmar, säger Jill Erlandsson när vi träffas en vecka senare på H&M Gustav Adolfs torg i Malmö. Annars jobbar hon i Burlöv-butiken.
– Jag kunde inte tänka mig att jag skulle bli så personligt engagerad. När vikarierna mår dåligt, mår jag också dåligt.

H&M:s vikariepool kallas fastpool. Runt 200 personer kan genom den få arbetspass i ett tiotal butiker i Malmöområdet vid till exempel sjukdomar och semestrar. De som är med är både deltidare i butikerna, och sådana som inte har någon anställning i grunden och därmed inte är garanterade några timmar. De deltidsanställda ska ha förtur till lediga pass i sin butik. Om ingen av dem kan eller vill jobba skickas passen ut via sms eller nätet.
– Det kräver mycket av dem som är med. Saker som datortillgång, och att man ska kunna lösa barnpassning med kort varsel, säger Jill Erlandsson.

Fackklubben för H&M-butikerna i regionen var till en början positiv till fastpool. Nu tycker man att det gått över styr och används för mycket. Jill Erlandsson är huvudskyddsombud. Hon lyfter frågan för att skapa en bättre stämning bland personalen.
– Vikarierna kommer till butiker där personalen inte vet vad de heter, eller ens vill veta för att de kanske inte kommer tillbaka. Det är påfrestande med nya arbetsplatser och arbetskamrater hela tiden, att vara rädd att missa ett sms när man duschar eller har ett pass och inte får ha mobilen på sig.

På butikslagret står flera från fastpool och packar upp kläder. En av dem berättar att hon för tillfället har två jobb, och snart ett sommarvikariat. Sen är hon beroende av timmarna i poolen.
– Jag får sätta klockan på morgonen och hela tiden kolla mobilen, ”får jag jobb, får jag jobb?”. Man måste svara direkt om man ska få ett pass. Det går inte att planera något, det är lite sisådär. Som tur är har jag redan fått ett pass i morgon. Annars står man här och vet att det kommer massa sms, när man inte får ha mobilen på sig, säger den anställde som vill vara anonym.
– Jag vill inte att mina åsikter ska påverka mitt jobb på något sätt.

Hon får jobba i flera olika butiker. Även fast hon gått en två dagars grundutbildning är det svårt att hänga med i allas olika rutiner.
– Dessutom blir det blir så ytligt alltihop. Jag vill ha en relation med mina arbetskamrater, att någon frågar vad man gjorde i helgen.
Sofia Süstler är också med i poolen. För henne passar det bra. Hon pluggar och är inte på samma sätt beroende av en lön.
– Jag jobbar oftast i samma butik. Det är skönt när någon kan ens namn, någon ler mot en.

Fördelarna med fastpool är att det är lätt att justera bemanningen och poolen underlättar internrekrytering. Samtidigt undrar Jill Erlandsson om företaget tjänar på att ha den. Bara en sådan sak som att behöva skriva anställningsbevis varje gång någon från fastpool jobbar. De fast anställda som Handelsnytt pratar med i butiken stämmer in i Jill Erlandssons kritik.
– Vågar fastpoolarna säga något? Bra, säger en av dem till mig.

Jill Erlandsson tycker att en vikariepool behövs, men måste regleras. Hennes idé är att räkna ut hur många timmar som läggs i poolen, och göra dem till anställningar.
– Det ska vara lika villkor för alla anställda. Förutom osäker inkomst ger nolltimmarskontrakt ingen sjuklön eller semester. Om inget görs är risken att andra företag tar efter.

Fakta: Kongressbeslut om vikariepooler

Se över alla otrygga anställningsformer

Från att bara fokusera på bemanningsföretag beslutade kongressen att Handels ska kartlägga hur både bemanningsföretag och vikariepooler fungerar och i vilken utsträckning de används. Facket tycker att det är viktigt att se till att otrygga anställningar, till exempel i pooler, inte ökar om användandet av bemanningsföretag minskar.

I vissa fall tycker Handels att vikariepooler kan vara bra: om man får en fast anställning, men är flexibel och hoppar in i butiker där behov finns.

Fakta: Allmän visstid

Varvar vikariat och allmän visstid

I H&M:s fastpool används allmän visstidsanställning, så kallad behovsanställning. Om man under en femårsperiod varit anställd på allmän visstid i sammanlagt mer än två år blir man fast anställd. Men en arbetsgivare kan varva olika anställningar, som allmän visstid och vikariat, så ofta tar det längre tid.