Onoffs 900 anställda jobbar på som vanligt och försöker hålla modet uppe. Rean har ökat till 30 procent och kunderna strömmar till så här på upploppet. I vissa butiker har man till och med tagit in extra personal.
– Jag tycker vi har rätt god stämning ändå, många kunder visar sympati. Vi har funnits 20 år i stan, många har varit stamkunder, säger Robert Nilsson som sitter i klubbstyrelsen på Onoff i Östersund.
– Jag hoppas och tror att någon är intresserad av att fortsätta driva butiksverksamhet här.

Efter Onoffs konkurs i måndags har Inga-Lis Karlsson, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm, inte haft många lugna stunder. Med 17 butiker i Stockholmsområdet är det många medlemmar som ringer och har frågor.
– Jag jobbar för fullt med att svara. Det är lite olyckligt att det händer mitt i semestertider, säger hon.
En del frågor handlar om vad som händer om Onoff köps av ett annat bolag. Även om alla snart kommer att sägas upp, är det inte säkert att alla i praktiken blir arbetslösa.
– Det man som anställd behåller i en konkurs är återanställningsrätten. Om man har rätt att anställas hos det nya företaget beror bland annat på hur många de behöver och om de har samma verksamhet. Men om någon tar över är det mest sannolikt att det är ett företag inom hemelektronik. En som säljer korv kommer inte köpa Onoff, säger Inga-Lis Karlsson.

Konkursförvaltaren har i andra medier sagt att det finns flera intresserade köpare till hela eller delar av Onoff, och han tror att 80-85 procent av butikerna kommer att överleva. Prognosen är att affärerna görs klara inom två veckor.

Efter dagens arbetspass går Robert Nilsson i Östersund på semester. Han tänkte inte åka på någon långväga resa, men tycker ändå att det känns underligt att lämna ett hav som stormar.
– Det känns lite konstigt att gå på semester utan att veta hur det ter sig. Missar jag något? Måste jag gå till arbetsförmedlingen?

Läs tidigare artikel

Fakta: Företrädesrätt till återanställning

Förtur inom nio månader

Företrädesrätt till återanställning i ett nytt bolag gäller om köparen har behov av ny arbetskraft inom nio månader efter att ens anställning upphörde, och om man hade varit anställd i mer än ett år under de senaste tre åren. Man måste också ha tillräckliga kvalifikationer för den lediga tjänsten och ha anmält intresse för företrädesrätt till arbetsgivaren.

Förturen regleras i lagen om anställningsskydd.