Grossistföretagen Servera och Martin Olsson går ihop och bildar Martin & Servera. Martin Olssons lager i Mora, Nyköping, Umeå och Östersund stänger och flyttar sin verksamhet. Kvar blir Serveras lager i Halmstad, Norrköping, Umeå och Västerås, och Martin Olssons i Stockholm. Planen är att det ska vara klart 1 januari 2012.

Runt 80 anställda jobbar på de fyra lager som ska stänga. I de städerna planerar man att i april nästa år starta upp dotterbolagen Grönsakshallen och Fällmans kött.
– Vi måste göra beräkningar, men det finns all anledning att anta att de kommer öppna. Det skulle skapa arbetstillfällen, men vi är inte framme vid hur många, säger Christer Lind, vd på Servera och även i kommande Martin & Servera.

Fackliga förhandlingar pågår. Rasmus Tallén som jobbar på Servera, är ordförande i företagets centralfackliga grupp och representerar Handels i de övergripande förhandlingarna, är förtegen om vad facket strävar efter i dem.
– Men givet är att både facket och företaget vill behålla personalen som berörs. Det anstränger man sig för. Tidigare har vi lyckats bra i förhandlingar.

Vd:n Christer Lind säger däremot att det även i den nya organisationen kommer att finnas plats för alla, också för dem som snart förlorar sin lagerarbetsplats.
– Ja, det vill jag påstå. Det är möjligt att det blir uppsägningar, men vi kommer att erbjuda de anställda jobb på alla våra lager, om de vill flytta med. Och de ska ha förtur till jobb på Grönsakshallen och Fällmans kött. Vi vill göra allt för att de ska få jobba kvar, säger Christer Lind.

Den generella erfarenheten är att personal brukar erbjudas nytt jobb dit verksamhet flyttar, enligt Mikael Segel, ombudsman på Handels förbundskontor med ansvar för lager.
– Företag har ingen laglig skyldighet när de byter organisationsnummer, men finns det behov av personal brukar man erbjuda tjänster om de ligger i närheten. Det är mer problematiskt när tjänsterna finns på andra orter, säger han och syftar på att om en anställd då tackar nej kan rätten till a-kassa äventyras.

Nio lager blir fem

Serveras lager i Halmstad, Norrköping, Umeå och Västerås, och Martin Olssons lager i Stockholm, blir kvar.

Martin Olssons lager i Mora, Dahlbergs, flyttar till Västerås.
Martin Olssons lager i Nyköping, Konservkompaniet, flyttar till Norrköping.
Martin Olssons lager i Umeå, Strandbolaget, flyttar till Serveras Umeålager.
Martin Olssons lager i Östersund, Servicegruppen, flyttar till Umeå.

Storcasharna, Martin Olssons butiker för restauranger och företag i Stockholm, Göteborg och Malmö, berörs inte av förändringarna.

Martin & Servera fortsätter att vara en grossist till restauranger och storkök.