Redan i taxin till Ica Maxi Hälla i Västerås märks att de nya öppettiderna är en snackis.
– De som har öppet 6-23? Det är bra för skiftarbetarna, poliserna brukar åka dit och köpa frukost, säger chauffören.
 
I mitten av oktober gick stormarknaden från att ha öppet 7-22 till 6-23. Alla dagar. Fackklubben gör tummen ner.
– Vi hade att välja mellan pest eller kolera. Antingen öppet 6-23 eller dra ner på timmar på de anställda. Vi strävar efter minskade öppettider, men att dra ner timmar kunde vi inte ställa upp på när det finns deltidare som vill ha fler. Men vi förstår situationen, konkurrensen är hård, säger ordförande Margareta Forss.

Minskade öppettider har alltid varit en viktig fråga för henne, men hon tycker att klubben saknar makt i frågan. Att peka på ökad rånrisk håller inte när det bara handlar om en timme senare tycker hon, och ensamarbete förekommer inte. Dessutom finns det studenter som vill jobba sent, och lite av en mentalitet att obekväma arbetstider är något man får räkna med i butik.

När Margareta Forss började på butiken 1985 var det öppet 10-20 alla dagar. I dag skulle hon vilja ha en lag som begränsar öppettiderna. Visst, det är att vrida tillbaka klockan, håller hon med om.
– Men i positiv mening. Det är hemskt att man ska behöva sitta i en kassa sent på kvällen, och att folk ska behöva handla klockan 23. Det finns kyl och frys, man kan planera bättre.
– Dessutom skulle vi få fler heltider. I dag menar arbetsgivaren att vi måste ha många huvuden för att täcka öppettiderna.

Hittills har de förlängda öppettiderna inte inneburit fler anställda eller fler timmar till deltidarna. Personalen jobbade redan tidigare med att packa upp varor klockan 6. Skillnaden är att det behövs personal i kassa, förbutik och vissa diskar, och att de som stänger börjar och slutar en timme senare.

På butikens Facebook-sida finns kommentarer som ”Snacka om service för kunden” och ”Stackars personal”. Ute på butiksgolvet ger de anställda både ros och ris.
– En timme senare på kvällen gör inte så mycket. Kvällen är redan förstörd, om man får säga så. Dessutom börjar man senare. Att få mer dag gör en del. Jag håller på att bygga hus, så det finns att göra, säger Patrik Rasin vid frysdisken.
– Ska man vara med och kriga om kunderna är öppettiderna viktiga. I framtiden tror jag det blir dygnet runt-öppet, säger Caisa Aronsson på väg till lunchrummet.

Anna Lindgren vid leksakerna får dock uppleva baksidan, som ensamstående förälder. Hon har visserligen fått ett schema utan tidiga morgnar och sällan stängning, men hennes mamma måste ändå ställa upp med barnpassning.
– När jag stänger kommer jag härifrån 23.30, hemma måste jag varva ner, i säng är jag vid 2. Har du små barn måste du ändå upp tidigt.

Bland fruktdiskarna går Sofia Kjellgren och hennes kollega från H&M i det intilliggande köpcentrumet, för att handla frukt till fikarummet. Deras butik är öppen som längst till 20.
– Icas öppettider är både och. Bra att de öppnar tidigt så att folk kan köpa frukostmacka. Men tråkigt för personalen att jobba till 23.

FAKTA

Då öppnar och stänger butikskedjorna

Bland de största aktörerna inom mathandeln är öppettiden 6-23 ovanlig. Avgörande är till exempel hur konkurrenterna har öppet och om butiken ligger i ett köpcentrum.

Ica: Inom Maxi och Kvantum är 8-22 alla dagar vanligast. På de små butikerna, Ica Nära, är den vanligaste tiden 9-21 alla dagar och 8-22 där behov finns. Till Supermarket-butikerna rekommenderar Ica att ha öppet 8-22, men det varierar.

Coop: Av de drygt 500 större butikerna (Konsum, Extra, Forum) finns en handfull med öppettiden 6-23. Vanligast är 8-22.

Hemköp: 8-22 är vanligast, men till exempel butiken på Linnégatan i Göteborg har öppet 7-23.30 alla dagar, längst i Göteborg.

Willys: Vanligast är 8-21 måndag-lördag och 10-21 söndag. Det längsta är 7-22, men det är ovanligt.

Handels tycker att butiker ska ha öppet som längst 8-21 på vardagar och 9-21 helger. Påsk-, midsommar-, jul- och nyårsdagen och 1 maj vill man ha stängt.