När kvinnan anställdes på butiken kom hon överens med arbetsgivaren om att hon skulle vara ledig två dagar varje vecka för att kunna gå på sin församligs religiösa möten. Enligt kvinnan, som är Jehovas Vittne, är det mycket viktigt för henne att vara med på mötena.

När arbetsplatsen fick en ny butikschef lades schemat på om. Och nu fick kvinnan arbetspass på de dagar hon tidigare inte behövt jobba. Nu stämmer Handels arbetsgivaren för avtalsbrott och diskriminering.
– Den nya chefen har betett sig på ett sådant sätt att vi anser att det rör sig om diskriminering. Till exempel genom att förbjuda kvinnan att byta arbetspass med arbetskamrater. Hon har också uppmanat henne att säga upp sig om hon inte kan arbeta på de tider hon fått, säger kvinnans juridiska ombud på LO-TCO Rättsskydd, Agneta Bern.

Kvinnan jobbar fortfarande kvar i butiken och har enligt Agneta Bern vid flera tillfällen fått välja bort sina religiösa möten för att kunna sköta sitt jobb.

Enligt Agneta Bern kan det ta upp till ett år innan saken tas upp i Arbetsdomstolen. Det finns ett problem med bevisningen i och med att avtalet om de lediga dagarna är muntligt.
– Men den tidigare butikschefen säger att ett avtal finns, säger Agneta Bern.