– Vi är besvikna för våra medlemmars skull. De fortsätter att bli rånade, bundna och hotade med pistol, säger Handels arbetsmiljöombudsman Martine Syrjänen Stålberg.

En lag om sluten kontanthantering i butikskassor debatterades i riksdagen i går. Förra året beslutade riksdagen att regeringen bör ta initiativ till att med arbetsmarknadens parter ta fram en sådan lag.

I går gav arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) andra besked. Hon tycker att det räcker att Arbetsmiljöverket kan ställa krav på slutna system. En lag skulle bli för generell och inte hänga med i teknikutvecklingen.
– Arbetsmiljöverket är de som är bäst på att bedöma risker i varje enskilt fall. Riskerna är olika i olika butiker, sa Hillevi Engström.

Josefin Brink (V) som tog initiativ till riksdagsdebatten tycker att regeringen allt för lättvindigt gått efter vad arbetsgivarna vill.
– Så kan man inte behandla ett riksdagsbeslut och allvarligt samhällsproblem som gör att mängder av människor varenda dag är rädda för att drabbas av hot och våld på sitt jobb. Och som tyvärr har ganska goda skäl att känna den rädslan, sa hon under debatten.

Inför att regering skrotade lagen hade man ett samråd med arbetsgivarorganisationer och fack. Arbetsgivarna är negativa till en lag. Handels tycker att den behövs eftersom Arbetsmiljöverket inte är starkt nog. Men man kan tänka sig undantag för vissa butiker.
– Vi har bara haft ett möte, det kallar jag en snabbversion av demokrati. Ska vi komma överens med arbetsgivarna måste vi få jobba ihop oss. Den processen hann knappt börja, säger Martine Syrjänen Stålberg på Handels.