Tatiana Johansson är ny salongschef på Nikita Hair i Kupolen, Borlänge. Trots att hon bara är lärling.
– Det är egentligen bara för legitimerade frisörer. Men Tatiana har drivet. Det vill vi uppmuntra, säger Madeleine Brink, regionschef på Nikita Hair.

Möjligheten att utvecklas och göra karriär är en del av det som lockar Tatiana Johansson att jobba inom en stor frisörkedja. Från början var hennes dröm att starta eget. Men hon har tänkt om.
– Man måste jobba jättemycket och att man har en bild av att det är mycket friare än vad det är.
Hon har jobbat ett och ett halvt år sedan utbildningen. Tidigare har hon varit på en salong med hyrstolar.
– Konkurrensen var benhård och vi som var anställda blev tillsagda att inte boka kunder på dem som hyrde om inte alla anställda var upptagna.

På Norska Nikita är alla anställda. Enligt Madelene Brink är det för att man i Norge inte har fenomenet med hyrstolar på samma sätt.

Linda Eriksson tittar in på salongen fast det är hennes lediga dag. Runt lunch blir det plötsligt en hel del kunder. Då hoppar hon in och klipper.
– Vi har flextid. Den här arbetstiden kan jag dra av en annan dag när det är lugnt och jag vill sluta tidigt, säger Linda Eriksson.

Linda Eriksson har jobbat här i snart ett år. Tidigare hyrde hon stol på en salong i Ludvika. Det var dålig stämning där. Därför slutade hon. Men trots det kan hon tänka sig att hyra igen.
– Men det är så otroligt mycket pappersarbete. Och det tar massa kraft och tid från klippandet, säger hon.

Nikita saknade kollektivavtal tills för 2,5 år sedan.
– Vi har alltid följt avtalet. Men vi vill ju vara en seriös kedja. Så det är klart vi ska ha kollektivavtal, säger Madeleine Brink.
 

Fakta

Nikita Hair

Ingångslönen för en frisör på heltid är enligt frisörernas kollektivavtal 20 165 kronor. Till det läggs provision. Anställda på Nikita har också friskvårdsbidrag/klädbidrag på 1500 kronor om året.

Salongen i Borlänge är öppen 10-20 vardagar, lördagar 10-17,söndagar 11-17. Den har fyra anställda varav två jobbar 75 %, en 80% och en 100%. De anställda går på flexschema och jobbar varannan helg.

Företaget startades 1986 i Norge. I dag finns sammanlagt 700 anställda i Sverige och Norge. 100 av dem jobbar på 28 salonger i Sverige. Alla är anställda. Nikita har kollektivavtal sedan 2010.