Tanken med alliansen är bland annat att kontrollera att de fackliga rättigheterna följs i alla länder. I dagsläget ser det väldigt olika ut, speciellt illa är det i Turkiet enligt facket. Till exempel vågade inte personal komma till mötet där alliansen bildades, och en anställd ska ha blivit avskedad för sitt engagemang.
– Vi ska försöka ha återkommande möten, en gång om året, säger Karin Vedlin som var med på mötet i Istanbul förra veckan, och är klubbordförande på Ikea i Kållered utanför Göteborg.

Ikea-alliansen gjorde ett uttalande för att stödja de anställda i Turkiet och kräva att företaget griper in.
– Ikea måste ha samma värderingar över hela världen. Anställda ska ha rätt att organisera sig fackligt, få lov att prata fackliga frågor, inte bli utslängda från arbetsplatsen. Så är det inte i dag, säger Karin Vedlin.

Målet är att sluta ett globalt ramavtal mellan Ikea och Uni, det internationella facket som Handels är med i. Ett sådant avtal skulle bland annat garantera rätten till facklig organisering.