I oktober ska arkivet och biblioteket vara på plats i nya lokaler i Flemingsberg, efter 110 år vid Norra Bantorget mitt i Stockholm. Man måste flytta eftersom fastighetsägaren sagt upp hyreskontraktet, men var ändå i behov av större och mer arbetsmiljövänliga lokaler.

Fackklubben tycker att flyttprocessen gått för fort och är kritisk till att fastighetsbolaget AB Folkets Hus, som ägs av LO, sagt upp dem från lokalerna.
– LO vill såklart förbättra sin ekonomi, men det är ändå tråkigt att pengar ska styra. Det ska bli hotell här i stället. På lång sikt kommer det bara finnas företag och hotell i innerstaden och kulturinstitutionerna får vara i förorterna, säger klubbordförande Kjell Jernselius.

Klubben är också negativ till att den geografiska närheten till många fackförbund går förlorad. Samtidigt får de lägre hyra och nära Södertörns högskola.

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har 18 anställda. I dagsläget är inga uppsägningar aktuella, men det har skett neddragningar tidigare. För tio år sedan var de dubbelt så många. Hittills har minskningen lösts genom att folk gått i pension eller att tillfälliga anställningar avslutats. Men framtiden är oklar.
– Långsiktigt är vårt stora problem att våra ägare – LO, Socialdemokraterna och staten – har låtit våra ekonomiska anslag ligga stilla i tio år, säger institutionschefen Lars Ilshammar.

Fakta

Arkiverar arbetarrörelsens historia

• På Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek finns arkiv från den fackliga och politiska arbetarrörelsens historia, till exempel foton, affischer, filmer, fanor och märken. Det finns också ett bibliotek med protokoll, fackförbundspress och socialistiska tidningar.

• Arkivet har 3 000 besökare om året.

• Utöver magasinen som ska flytta finns arkiv på Runö folkhögskola och i Grängesberg.