Coop bär på en historia som är tätt sammanflätad med Handels. Och Handels byggde en gång i tiden upp sin verksamhet kring fackliga klubbar just på kooperationens butiker. Men gör den gemensamma historian att man kan ställa andra krav på Coops franchisebutiker från fackligt håll än på vilken privat handlare som helst?
–Vi ställer redan andra krav på dem i och med att KFO:s avtal följer med även när det blir franchise, säger Susanna Gideonsson.

Hon anser att det finns både fördelar och nackdelar med att franchise fortsätter öka inom Coop.
– Om alternativet är att butiker läggs ned så är det ju bättre om man kan öka lönsamheten så att de får finnas kvar. Nackdelen är ju att det blir mindre arbetsplatser med större osäkerhet.

Enligt Susanna Gideonsson har Handels inte utarbetat någon särskild strategi för att möta de nya villkoren inom Coop.
– Man skulle kunna säga att vi har varit lite ”bortskämda” när det gäller Coop och det blir lite bökigare för oss nu. Men Coop måste ju få hänga med i sin tid för att kunna vara lönsamma och vi får göra samma fotarbete på deras franchisebutiker som hos vilka privata handlare som helst.