SKALDJURSCHEESECAKE

200 g kavring
75 g smör
500 g räkor
200 g kräftstjärtar
300 g philadelphiaost
3 dl creme fraiche
1 röd lök
2 msk gräslök, finhackad
saft av 1/2 citron
salt, peppar

En fräsch skaldjurscheesecake som smälter i munnen. Om man vill kan man byta ut räkorna mot till exempel rökt lax och pepparrot. För extra påskkänsla kan man garnera med ägg, men här har Josefina valt räkor och stenbitsrom.

1 Smält smöret och mixa med kavring. Tryck ut brödsmeten i en rund springform. Ställ i kylskåpet en timme.
2 Skala räkorna och grovhacka med kräftstjärtarna. Blanda skaldjuren med finhackad lök, gräslök, philadelphia och creme fraiche till en jämn smet. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
3 Lägg smeten ovanpå kavringen i formen och låt stå kallt i minst 4 timmar.
4 Garnera med räkor, citron, dill och stenbitsrom.

 
LAMMSTEK MED JORDÄRTSKOCKSGRATÄNG OCH RÖDVINSSÅS

1,2 kg lammstek, urbenad
3 vitlöksklyftor
3 msk timjan
2 msk rosmarin
saft av 1/2 citron
3 msk olivolja
salt, peppar

Lamm är så klart klassiskt till påsk, men tillhör också Josefinas favoriter.
– Ett lyxalternativ som går att få tag i närproducerat till bra pris, säger Josefina Drake.

Steken tjänar på att marineras i något dygn, men det är inget måste. Det är däremot en stektermometer som inte behöver kosta mer än hundralappen i närmsta matvaruaffär. Till steken serveras en len, lite söt gratäng och rödvinssås.  

1 Finhacka vitlök och kryddorna, blanda med olja, citronsaft, salt och peppar.
2 Gnid in steken i marinaden. Låt stå framme en halvtimme.
3 In i ugnen  på 175 grader. Sätt termometern där steken är som tjockast. Vid 62 grader är steken rosa och fin.
4 Låt lammet vila 20 minuter innan du skär i tunna skivor.

GRATÄNG

500 g jordärtskockor
2 scharlottenlökar
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 1/2 dlriven prästost
salt, peppar

1 Skala och skiva skockorna. Hacka löken fint.
2 Koka löken och skockorna mjuka i en kastrull med mjölk och grädde.
3 Sila koket, men spar gräddmjölken. Lägg skockorna och löken i en gratängform. Späd på lite utav gräddmjölken. Salta och peppara. Toppa med ost.
4 In i ugn på 225 grader. Ta ut när den fått fin färg.

RÖDVINSSÅS

1 flaska rödvin
3 dl kalvfond
1 finhackad scharlottenlök
1 kvist timjan
2 lagerblad
1 msk neutral olja
socker, salt,
peppar
1 msk smör

Såsen tjänar på att sjuda länge. Ett par timmar helst. Men brassar man på ordentligt räcker det med en halvtimme.

1 Fräs på löken och timjanskvisten i lite neutralolja.
2 Tillsätt lagerblad och häll på rödvinet. Koka ner tills en tredjedel återstår.
3 Fyll på med kalvfond och koka ner ytterligare tills hälften återstår. Smaksätt med socker, salt och peppar.
4 Sila såsen. Tillsätt eventuellt lite maizena för att få såsen tjock.
5 Vispa sist i lite rumstemperat smör.

Chokladtryffeltårta

Kaka:
150 g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl

Serveras med fördel tillsammans med lite grädde eller vaniljglass. Smälter i munnen, men ta en lagom stor bit. De är ganska mäktig

1. Smält smöret och blanda ner socker, kakao och vanljsocker.
2. Rör ner ett ägg i taget och avsluta med att röra ner mjölet.
3. Häll smeten i en smord och bröad springform med löstagbar botten.
4. Ställ i ugnen i ca 20 minuter på 175 grader. Viktigt att kakan är fast men lite lös i mitten. Låt svalna.

Topping:
1dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk blockchoklad, hackad

1. Smält smöret. Tillsätt grädde och koka upp. Ta av kastrullen från plattan.
2. Tillsätt chokladen och rör tills du får en jämn smet.
3. Bred toppingen på den svalnade kakan. Ställ i kylen minst en timme. 4. Servera med färska bär och en klick vispad grädde.