Hemligheten med ett bra kollektivavtal är att båda parter är nöjda, säger vana förhandlare. Då gäller det att kunna beskriva avtalet på ett sätt så att man själv framstår som vinnare. För Handels var det väl inte så svårt efter det nyss slutna avtalet för butiks- och lageranställda. Folk vill ju ha mer i plånboken. Och det var viktigt för Handels att få en högre procent än industrin, med tanke på målet om jämställda löner mellan män och kvinnor.

Och nu fick ju butiksanställda mer än vad arbetsgivarna påstod att de kan betala. Det blev 710 kronor i månaden för en redan anställd i butik istället för 550, som var arbetsgivarens bud (s 4). Även nybörjarnas löneökningar, lägstalönerna, blev bättre än de 2,6 procent som från början var ett absolut tak enligt arbetsgivarna.

Men facket fick ge sig på andra punkter. Provanställningen, till exempel, förlängs från sex till åtta månader. För att komma fram till sina 2,6 procent har arbetsgivarna räknat ut hur mycket denna och andra liknande punkter är värda.
Dock är det viktigt vems version som hörs och citeras  – det är den som sedan blir ”sanningen”. Och för facket är det förstås en rysare när media påstår att Handels gått med på att sänka ungdomslönerna, ”en fjäder i hatten för Centerns Annie Lööf”.

Det är framför allt avtalet om yrkespraktik som missuppfattats. Det som ger ungdomar under 21 år 75 procent av lönen. Men det gäller ju bara de unga som gått gymnasiets handelsprogram. De får ett års praktik, med handledare, på heltid (s 6). Det kan bli ett rejält lyft för ungdomar som annars kanske måste hanka sig fram på sms-kontrakt, med några timmar här och där.

Men yrkespraktiken ställer stora krav på arbetsgivare och fack. Handledningen måste ha kvalitet för att stärka branschen och gör butiksjobben till jobb med karriär, inte bara genomgångsyrken. Annars kanske Annie Lööf  får rätt i alla fall.

Oerhört viktigt är det också att äntligen komma någon vart med heltidsfrågan. Än en gång har parterna sagt att de ska jobba vidare med den och bland annat med exempelbutiker pröva hur det kan bli fler heltider. Men vad ska man tro, när arbetsgivare sen gör tvärtom i praktiken. Kedjor som Akademibokhandeln och Stadium, till exempel, (s 10, 12) omvandlar systematiskt heltider till deltider.

Nej, ska heltidspratet vara trovärdigt måste det ske något anmärkningsvärt. Vi väntar på en gemensam presskonferens där butiken med bara heltidare presenteras!