Eva Andersson är liten och nätt. Bland höga hyllor i den gigantiska ”hangar”, som snart ska rymma företagets senaste kund Nelly.se, försvinner hon nästan.
– Det kommer nog bli lite rörigt ett tag när de ska in här.
140 nya anställda ska få ytterligare hundratals kvadratmeter att myllra. Samtidigt flyttar en annan stor kund ut. Men Eva Andersson hetsar inte upp sig över det. Hon har varit med ett tag. Tio år närmare bestämt.

Business Linc sköter distributionen åt ungefär 40 näthandelsföretag. 30 av dem finns på lagret. Ytterligare 10 sköter de bara kundtjänsten åt. Företaget har allt, från en liten kund som säljer tobak och ryms på några kubikmeter till stora kunder som Lek Mer, som upptar hundratals kvadrat. Det är här, bland leksakerna, som Eva har sin hemvist.
– Men behövs vi på annat håll så flyttar vi runt och hjälper de andra. Ingen avdelning är direkt mer populär än någon annan men om någon har velat byta så tycker jag att de är väldigt tillmötesgående här.

Över huvud taget råder en god stämning på jobbet. Eva Andersson hejar glatt på arbetskamrater som tittar fram mellan bergen av varor eller far förbi på truck i motorvägstempo.
– Men vi har faktiskt inte haft några olyckor med truckar här, berättar Eva Andersson, som också är ordförande i fackklubben och har bra koll på det mesta som gäller arbetsplatsen.

Jobbet här ska gå snabbt. 400 plock ska de anställda på Eva Anderssons avdelning hinna med på en dag. För det mesta hinner de mer än så. Men arbetsskador av allvarligare slag verkar de klarat sig ganska bra ifrån. En hjälpande hand tycks alltid vara nära.
– Killarna här är så snälla om något tungt behöver lyftas högt på en vagn eller så, säger Eva Andersson och nickar tacksamt åt en arbetskamrat som just slängt upp ett stort blått plastkar i form av en snäcka högst upp på en packvagn.

Annars är Business Linc en lite ovanlig lagerarbetsplats på så vis att det är med klar majoritet tjejer som jobbar här. För att bli anställd krävs inget truckkort från början. Det är nog en del av förklaringen tror Eva Andersson. För att vara lagerjobb är det heller inte särskilt tungt om man jämför med ett lager som hanterar möbler eller skickar ut stora kollin med varor till olika företagskunder.

Näthandeln växer i snabb takt. Enligt siffror från HUI (Handelns Utredningsinstitut) har omsättningen ökat med totalt 13 procent under det senaste kvartalet. Mest växer antalet kunder som väljer att köpa sin hemelektronik framför datorn. Kläder och skor ligger tvåa.
– Lite konstigt. Man vill ju prova, tycker Eva Andersson.
På avdelningen för en av Business Lincs skokedjor är Linn Örneskog i full färd med att packa påsar med skokartonger och göra dem klara för att gå ut till kund. Hon föredrar också att prova skor innan hon köper dem. Men knepet när man handlar på nätet är tydligen att köpa flera par, prova hemma och sedan returnera dem som inte passar.
– Så det blir ju ganska mycket returer här som du kanske förstår, säger Linn Örneskog.

Det händer att hon köper skor direkt från lagret ibland. De anställda här har möjlighet att handla direkt från kundföretagen utan att gå via webben. Men hon tror att det hade blivit mer shopping om hon jobbat i en skoaffär där skorna stod snyggt uppställda i hyllor.

Linn Örneskog är utbildad florist och har jobbat mycket i butik.  Hon saknar kundkontakten nu när hon varje vecka servar tusentals kunder utan att ens prata med dem. Hennes dröm är att få jobba med inredning. Men som många andra är hon glad att hon har ett jobb.
– Och det är så roligt folk här. Det gör det till ett ganska bra jobb, säger hon.

De anställda på Business Lincs lager kommer från alla möjliga håll och för många är det första jobbet på ett lager. Eva Andersson har tidigare varit anställd på Hyresgästföreningen i Stockholm men behövde något nytt när hon återvände till hemorten för att komma närmre sin gamla mamma. Någon har jobbat på tvätteri och en tredje på restaurang. För de flesta jag pratar med är det mycket värt att ha ett heltidsjobb på fasta tider.

De som jobbar här, inklusive företagets vd Tobias Dahlskog, tror inte att e-handeln gör att jobben totalt inom handeln blir färre. Tvärtom.
– Sammataget tror jag faktiskt att folk konsumerar mer. Vi har flera kedjor som även har fysiska butiker som kunder. Näthandeln är ju ett komplement för dem och inget som kommer att ersätta deras butiker. Det är ju till och med vissa företags strategi att låta webben locka till de fysiska butikerna och tvärtom. Det kallas multichanel, förklarar Tobias Dahlskog.

Vad det än kallas verkar det funka. Alla slags människor handlar på nätet. Eva Andersson är lite förvånad över att det skickas leksaker till adresser i Stockholm där de som bor rimligtvis har gott om fysiska leksaksaffärer i närheten.
– Och ibland beställer de bara en liten pryl för typ 19 kronor, när frakten kostar 49. Det hade ju varit logiskt om de bodde i någon liten by i Norrland, säger Helena Blomqvist som är i färd med att packa ned några små ark med låtsastatueringar i ett paket.

Och det är inte vilka stockholmare som helst som handlar alla gånger. Artisterna Charlotte Perrelli och Pernilla Wahlgren har minsann köpt leksaker via det här lagret.
– Och till kronprinsessans bröllop skickade vi tre par skor från en av våra skoaffärer. Till prinsessan själv. Jag vet faktiskt inte om hon beställt dem själv eller om det var en gåva från företaget. Men i alla fall, säger Eva Andersson.

Fakta:

Näthandeln omsätter 27,7 miljarder

2011 omsatte svensk e-handel 27,7 miljarder. Det senaste kvartalet har omsättningen ökat med totalt 13 procent.

2011 utgjorde e-handeln 4,5 procent av hela den svenska detaljhandeln.

Ungefär en tredjedel av de svenska e-handelskonsumenterna har handlat av ett utländskt företag, men det är inom landet e-handeln växer mest. 60 procent av de svenska e-handelsföretagen säljer till utlandet.

I dag finns det uppskattningsvis mellan 7--8 000 e-handelsföretag i Sverige. Av dessa är det bara cirka 10 procent som har någon form av daglig verksamhet. De allra flesta är små enmansverksamheter.
Böcker, media, kläder och hemelektronik säljs mest via nätet.

Enligt branschorganisationen Svensk Distanshandel skapar e-handeln fler jobb men det finns inga siffror på hur många.

Källa: HUI och Svensk Distanshandel

Om Business Linc

270 anställda

Har cirka 270 anställda varav 240 på lagret. De lageranställda har partihandelsavtalet.

Hyr 40 000 kvadratmeter och skulle som mest kunna utöka med 30 000 kvadratmeter.

Tog nyligen över distributionen av Nelly.com som tidigare fanns i Borås hos Logent. I samband med detta sades 100 personer i Borås upp. Ett tiotal av dem har fått jobb på Business Linc.