Strejkvarslet hotade leveransen av midsommarsillen, men nu är Handels och arbetsgivarföreningen Almega överens. Tre nya kollektivavtal för drygt 1 000 lageranställda, chaufförer och anställda på fryshusföretag är klara.
– Det blev aldrig skarpt läge, men vi hade en hel del diskussioner på arbetsplatsen. Först när det strejkvarslas säger folk att de vill kämpa för sina rättigheter, säger Per Hellgren, klubbordförande på läkemedelsdistributören Tamro i Hisings Backa som strejkvarslades.

Han är skeptisk till förändringen i kollektivavtalet som innebär att arbetsgivaren får större makt att beordra övertid. Fortfarande kan anställda säga nej vid godtagbara skäl, som läkarbesök eller dagishämtning.

Det facket är mest nöjt med är att företag som ska hyra in bemanningsföretag nu måste förhandla om det, till exempel längd och omfattning. Fackklubben ska också få uppgifter om de inhyrdas löner. Detta fick Handels igenom också i lageravtalet med Svensk Handel.
– Det skapar ett lokalt inflytande som ger trygghet även för de inhyrda, säger Mikael Segel, ansvarig ombudsman på Handels.

Almega är glada att de fick igenom sitt krav om att en ny förhandling inte behövs om man ska förlänga en inhyrning med upp till fem arbetsdagar.
– Men vi tror fortfarande att skrivningen om bemanningsföretag i det stora hela kommer att strida mot lagen när EU:s bemanningsdirektiv implementerats, säger David Wästberg, presschef på Almega.

Avtalet ger en lönehöjning på 665 kronor i månaden. Hälften fördelas generellt och hälften efter förhandlingar på arbetsplatsen. Lägstalönerna höjs med 532 kronor.