Varje vecka pratar Handelsnytt med deltidare som vill ha mer tid på kontraktet. Vanligt är att i praktiken jobba fler timmar än vad som står där. Och målet är ju att få papper på den där extra tiden, att få en större tjänst. Då blir inkomsten och tillvaron lite säkrare.

Domen i Arbetsdomstolen, AD, nyligen, om ett par deltidsanställda kvinnor på Kicks, är mycket nedslående (s 8). Jo, visst ska arbetsgivare ta hänsyn till deltidares rätt till förtur till fler timmar, som las slår fast. Men å andra sidan har arbetsgivaren rätt att organisera sin verksamhet som den vill. Och det går före skyldigheten att erbjuda anställda mer tid.

I praktiken är det alltså fritt fram att omvandla heltider till deltider som företagen har lust. Och det har de. Se bara på bokjätten Akademibokhandeln som drar ner heltidares timmar till deltider över hela landet. Eller sportkedjan Stadium som är på väg att göra detsamma. Facket är på dem och ger sig inte. AD-domen nyligen gör det verkligen inte lättare.

Frågan om heltid och deltid är aktuell varje gång Handels och Svensk Handel ska få fram nytt kollektivavtal. Det bildas arbetsgrupper och projekt. I flera omgångar har det talats om pilotprojekt med butiker som ska ha heltid – men av vad som märks utåt är det mycket snack och lite verkstad.

Visserligen finns Ikea, där fack och företag tillsammans jobbar för att få bort antalet visstidsanställningar och kontrakt som bara är på några enstaka timmar. Men därifrån till att få fram många heltider är steget ganska långt. Och när så många stora arbetsgivare medvetet går åt andra hållet – Kicks, Polarn O. Pyret, Akademibokhandeln, Stadium – nä, då går det åt fel håll.

Ärligt talat, varför skulle någon som är ung i dag välja att satsa på en bransch där man knappt kan försörja sig, där företagen ändrar anställningsvillkoren som de behagar när de vill tjäna mer pengar?
Det går att organisera för fler heltidsjobb, bara viljan finns. Och det går att komma på lösningar för att ge deltidare fler timmar. Ett sätt berättar vi om i det här numret. Det är Lindex i Göteborg som ger butiksanställda deltidare chansen att fylla ut genom att jobba på företagets lager. Löser inte alla problem, men visar att det går att göra något bara viljan finns (s 11).

Fack och arbetsgivare har en gemensam vision av handeln som framtidsbransch, som kräver kompetens och är värd att satsa på. Upp till bevis, börja i avtalsrörelsen i höst.