Handels har tidigare velat avvakta Kicks-domen (länk) innan de beslutar om stämning av Akademibokhandeln i Södertälje. Där fick heltidsanställda deltid samtidigt som bokkedjan nyanställde. Men nu blir det alltså Polarn O. Pyret-domen som i stället får avgöra om det blir stämning eller inte.
– Kicks-domen är inte helt jämförbar med den tvist vi har med Akademibokhandeln, säger Thomas Holm, ombudsman på Handels.

Polarn O. Pyret-fallet handlar om en kvinna som sades upp när hon inte gick med på att gå ner i tid. Kvinnan hade jobbat på Polarn O. Pyret i elva år när barnklädeskedjan behövde skära ner butikens totala arbetstid med två timmar. I stället för att följa turordningsreglerna vid arbetsbrist omorganiserades tjänsterna.
Kvinnan förlorade tio timmar i veckan. Samtidigt fick en kollega fler timmar, trots att hon varit anställd kortare tid. När kvinnan protesterade och ville behålla sina timmar sades hon upp. Polarn O. Pyret motiverade omorganiseringen med att det skulle bli mindre ensamarbete i butiken och att de anställda ska ha mer kontinuerlig kontakt med butikschefen.

Domen gällande barnklädeskedjan kan också få konsekvenser för anställda på Stadium och andra Akademibokhandlar. I båda fallen handlar det om heltidare som fått deltid vid omorganisering. På vissa håll har man nyanställt samtidigt. Handels har redan stämt Stadium i Stockholmstrakten och Örebro, men ärendet har inte varit uppe i Arbetsdomstolen.
Polarn O. Pyret-domen kommer den 27 juni.