På Ica Maxi i Uppsala måste man vara 18 år, både för kassajobb och för att packa upp varor. Butikens skyddsombud Maria Deras gör tummen upp. Hon vet vad man kan mötas av i kassan.
– Jag har blivit kallad det mesta när jag bett unga killar om leg och de inte har det med sig. Jävla fitta, hora, fan ta dig. I början blev jag ledsen, men nu tar jag det inte personligt. Man har mer skinn på näsan när man är över 18.

En anledning till åldersgränsen är att arbetstidsreglerna är olika för dem under och över 18. Det blir enklare när alla följer samma regler.
– Dessutom är det lite för ungt att vara 16 och sitta i kassan. Jag inbillar mig att det är svårare att neka folk att köpa öl och tobak då, säger Icahandlaren Urban Malm.

Men finns det en risk att unga inte får arbetslivserfarenhet med er åldersgräns?
– Det är myntets baksida. Jag började själv jobba när jag var yngre och tyckte det var utvecklande, säger han.

På Coop Forum i Vinsta utanför Stockholm är det tvärtom. Butiken var en av de första inom Coop att anställa minderåriga, inför öppningen 2006. I dag är 12 av nästan 130 anställda under 18 år, men över 16. De jobbar mest i kassan.
– Det är på gott och ont. De vågar inte ta egna beslut som äldre, och är mer oerfarna vid ett hot eller rån. Men det är bra för att det håller nere lönekostnaderna och de får extrajobb, säger Jon Hedman, fackklubbens ordförande.
Ordinarie personal ska finnas nära till hands i självskanningskassan och kundtjänsten. I kundtjänsten jobbar ingen under 18 år.

Chefen Mats Heinonen menar att de yngre inte anställs för att de är billiga i lön, utan för att många har syskon eller föräldrar där och får jobb via kontakter. Kassorna har slutet kontantsystem, så ingen kommer åt pengarna och rånrisken minskar.
– Och vi upplever att det går snabbare att lära sig kassan för de som arbetar väldigt lite än att lära sig att hjälpa kunderna på golvet kvällstid. Då finns det dessutom inte så många arbetskamrater att fråga och kunderna förväntar sig snabb vägledning.
– Det ligger en liten poäng i att de kan känna sig pressade att langa, men det kan de väl fast de är 18? Det har mer med personlig mognad att göra, än om det står 17 eller 18 i ens leg.

Fakta

Så gör kedjorna

Ica har ingen central bestämmelse kring minderåriga i kassan eftersom butikerna drivs som egna företag. De har inga uppgifter över hur många anställda som är under 18.

Coop hade tidigare en 18-årsgräns, men började anställa 16-åringar för cirka sex år sedan, bland annat för att sänka medelåldern och lönekostnaderna. Enligt Coops kollektivavtal får minderåriga bara jobba i kassan om de har en handledare. Hur nära handledaren ska finnas tolkas olika.
Antalet anställda under 18 år varierar mellan butikerna, enligt Coops presstjänst.

Axfoods huvudprincip är att kassapersonal ska vara 18 år. Minderåriga får jobba på golvet, men man vill helst ha anställda som kan jobba överallt.

Arbetsgivarorganisationen Svensk Handels rekommendation är att kassajobb är okej det året man fyller 16 år.