Facket eller politiken räknar de inte med. Det framgår av försäkringsbolaget Folksams rapport Välfärdstendens 2012.
Rapporten visar också att unga kvinnor oroar sig mest för hur det ska gå, om det ska kunna försörja sig ifall de blir sjuka eller arbetslösa, om pensionen ska räcka till. 

Å ena sidan gör de rätt i att oroa sig. Den som jobbar i handeln till exempel, vet att det i allt högre grad är deltider som gäller. Och får man inte tillräckligt många timmar på schemat påverkas både a-kassan och pensionen.

Å andra sidan är det skrämmande att tilltron till förmågan att påverka samhället är så liten. För det går ju att påverka. Flera politiska partier och fackförbund kämpar för bättre villkor på arbetsmarknaden och i den sociala välfärden. Man kan rösta på andra politiker än de som rustar ner välfärden, arbeta fackligt eller åtminstone gå med i facket.

Fackförbunden och de politiska partierna har en läxa att lära, det är tydligt i denna rapport. De måste komma på ett sätt att tala med unga människor så att de engagerar sig i de samhälleliga institutioner som jobbar för ett solidariskt och rättvist välfärdssamhälle. Annars blir resultatet av den där rapporten en självuppfyllande profetia.