− Det är en stor yrkesgrupp som nu blir utan jobb. Självklart hoppas vi på att någon annan aktör kan komma in och köpa upp företaget. Men det är inte lätt, säger Jannika Fahlander som är ombudsman på Handels och sköter kontakten med Expert.

Hon ska träffa ledningen för företaget i eftermiddag. Först då får hon mer information om vad som kommer att hända. Med det sagt känner sig Jannika Fahlander trygg med att situationen kommer att skötas bra, då samma konkursförvaltare var inblandad i Onoffs nedläggning. Det finns en beredskap.
− När konkursen är inlämnad är det konkursförvaltaren som ska gå in som arbetsgivare och hitta en köpare eller börja avveckla verksamheten, säger hon.

Hur länge de anställda får jobba kvar bestämmer alltså konkursförvaltaren. Om någon köper det norska bolaget återstår att se. Skulle det hända gäller de anställdas turordning. Men kollektivavtalet bryts i och med en konkurs.
− De anställda kan i så fall bli erbjudna en helt annan tjänst och en helt annan lön, säger Jannika Fahlander.

Att ”elektronikdöden” skördar ännu fler offer kommer inte som en överraskning för Handels, med tanke på de senaste årens prisdumpningar. Men det är ovanligt att branschen drabbas av ett varsel i den här omfattningen.
− Det här är ju jättestort, likt Volvos varsel, säger Tommy Tillgren, Handels andre vice förbundsordförande.

Fakta

Sammanlagt läggs 73 Expert-butiker ned, runt om i landet. De 63 franchisebutikerna omfattas däremot inte av konkursen.

Bland de 800 anställda finns även tjänstemän, som till exempel arbetar på huvudkontoret.

Expert har även ett lager i Vaggeryd som inte omfattas av själva konkursen, men på grund av arbetsbrist sägs de 14 anställda upp.

Fakta

Vad som gäller för anställda vid konkurs


Du är fortsatt anställd
och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller är arbetsbefriad.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av Länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen vanligtvis kommer. Det kan dock bli fördröjningar när så många varslas.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Har du en längre uppsägningstid enligt ditt avtal omfattas den inte av lönegarantin.

Du kan bara få lönegaranti under den period din uppsägningstid gäller.