− Principen är att Expert ska avvecklas och att vi ska sälja ut så fort som möjligt, säger advokaten Michael Levin som har utsetts till företagets konkursförvaltare.

Under onsdagseftermiddagen höll han en pressträff på advokatbyrån i Stockholm. Vid sin sida hade han Experts vd, en tystlåten Magne Solberg som inledde med att beklaga situationen för alla berörda.

Beskedet var dystert för de som hade hoppats på att någon annan kedja skulle ta över Expert. I stället öppnar butikerna på fredag för att sälja ut allt. Endast fram till att varorna är slutsålda kan de anställda räkna med att ha jobb.
− Vi tror att det blir väldigt hektiskt. Vi hoppas att det mesta är sålt inom 14 dagar, men att allt är sålt inom en månad, säger Michael Levin.

Handels ombudsman Jannika Fahlander har suttit i möte med Expert under dagen. Hon har fått samma besked och tycker att företaget hanterar situationen bra.
− Det enda jag har fått veta annars är att det ska vara polisbevakning när de säljer ut, säger hon och syftar på den press Onoffs anställda utsattes för under utförsäljningen efter att Onoff gick i konkurs sommaren 2011.

Det är alltså oklart hur länge de anställda får arbeta kvar. Butiker kommer att avvecklas allt eftersom. Någon kanske blir kvar längre för att städa ur lokalerna.
− Alla vi behöver kommer vi att använda den tiden vi betalar för. De har arbetsplikt under hela den tiden, säger Michael Levin.

Sammanlagt varslas drygt 800 heltidstjänster och 400 timanställda. Både handelsanställda och tjänstemän. Den statliga lönegarantin kan bli sen, eftersom trycket på länsstyrelsen väntas bli stort.
− Vi hoppas att vi ska få ut det i tid. I varje fall i slutet av månaden, säger Michael Levin.