Annica Lindström på Expert i Västerås jobbade på som vanligt i går. När hon gick till jobbet hade hon ingen aning om vad som väntade.
– Men på kvällen hade vi ett webbmöte där vd:n berättade vad som hänt. Sen försökte vi stötta varandra. Det är inte så kul för någon av oss.

Konkursbeskedet kom som en total överraskning för henne. Under kvällen och morgonen har hon läst nättidningarna. Mycket mer än så vet hon inte om sin framtid. Senare i dag ska hon på möte för att få mer besked.

Även om det är hennes arbetsplats sedan 14 år som gått i konkurs försöker hon se positivt på det hela. När en dörr stängs, öppnar en ny, resonerar hon.
– Vi har haft intrycket av att Expert kör på, och har trott på det. Man vill tro på det, det handlar om ens försörjning. Samtidigt vet jag är det en tuff bransch. Nu får man avvakta och se lite grann. Ta en dag i taget.

Även Experts enda lager drabbas då det inte längre har butiker att leverera varor till. Att de anställda skulle drabbas av konkursen förstod de, men att Experts butiker skulle läggas ner var oväntat.
– Får man svära i telefon? Så känns det. Det var inte det vi tänkte oss, säger Anders Törnroth, klubbordförande på Experts lager i Vaggeryd, söder om Jönköping.

Han var en av dem som följde med när lagret flyttade från Norrköping till Vaggeryd för ett år sedan. I dag är de 14 anställda, varav ytterligare två flyttade med lagret.

Eftersom lagret inte ingår i samma bolag som butikerna, är det inte deras företag som går konkurs. Därmed får de lageranställda inte del av lönegarantin. De 14 anställda sägs i stället upp på grund av arbetsbrist och får lön beroende på uppsägningstid.
– Det är värst för de unga, vilket är de flesta. De har kort uppsägningstid, max två månader. Jag lider med dem. Det är en tuff arbetsmarknad. Jag är äldre, 63 år, har lång uppsägningstid och klarar mig därmed bättre, säger Anders Törnroth.

De lageranställda har blivit hemskickade. Men lite jobb återstår.
– Vi ska ju plocka rent här på lagret. Vi ska också sätta oss och gå igenom omställningsstöd och sådant, säger Anders Törnroth.