”Anställda ska inte tvingas ta risker”
Butiksanställda ska inte tvingas ta allvarliga risker på grund av värdebolaget Panaxias konkurs, hävdar Handels. Innan någon beordras att frakta kontanter till bank måste det göras en riskbedömning.
Tusentals butiker kan enligt Svensk Handel bli utan hämtning av dagskassor när konkursdrabbade kontanthanteringsföretaget Panaxia avvecklas i nästa vecka.
Handels arbetsmiljöombudsman Jerry Lindbäck säger att Handels uppfattning är att butiksanställda inte ska behöva frakta kontanter till bank, men att situationen just nu är speciell.
– Akutläget är lite extremt. Men om chefen vill att anställda ska banka pengar så ska det göras en riskbedömning, säger Jerry Lindbäck.
Han råder anställda som känner sig osäkra att ta kontakt med Handels regionala skyddsombud.
– Om en arbetsuppgift innebär allvarlig risk för liv och hälsa ska den inte utföras.
För att minimera mängden kontanter bör butiker och anställda uppmana kunderna att så långt som möjligt betala med kort, anser Jerry Lindbäck.
Värdetransportföretaget Panaxia gick i konkurs den 5 september och har drivits vidare av konkursförvaltaren. Panaxia hade omkring 20 procent av marknaden för kontanthantering. Konkurrenterna Loomis och Nokas tar nu över Panaxias kunder, men det är inte säkert att de klarar att ta hand om alla före tisdag, då Panaxias verksamhet ska ha upphört.
En stor kund hos Panaxia är Reitan convenience som driver Pressbyrån och 7-eleven. Bolaget meddelar att man räknar med att ha hämtning ordnad med ett annat bolag till på tisdag.
En annan Panaxiakund är Coop Gotland. Vd Rickard Hedesand säger till Handelsnytt att ingen butiksanställd ska behöva utföra värdetransporter.
– Nej, det är inte aktuellt. Vi jobbar just nu på en ny lösning, säger Rickard Hedesand.
Många butiker har drabbats av att dagskassor försvunnit i samband med konkursen. Minst 100 miljoner kronor saknas och Ekobrottsmyndigheten utreder misstänkt förskingring.