– Vi tecknar avtal på löpande band, säger Christer Palmgren.

Expert hade 63 franchisedrivna butiker med över 100 anställda. I dag är ett 20-tal franchisetagare överens med Audio Video, som ingår i Electragruppen. Ytterligare femton förväntas gå över denna vecka. Vid bytet ändras även namnet från Expert till Audio Video.

Fram till sista oktober kommer Expert att hjälpa franchisebutikerna med butikssystem, som kassa- och ekonomisystem.
– Vi har heller inget krav på att de behåller sina Expertskyltar uppe till slutet av oktober, säger Michael Levin, Experts konkursförvaltare.

En som redan tagit ner Expertloggan är Lars-Ove, Lasse, Södergren, tidigare Expert-franchisetagare, i Västerås. Numera heter hans butik Södergrens Foto. Lasse Södergren har jobbat med hemelektronik sedan 1974, inom Expert sedan 1985. Franchisetagare blev han 1998. Experts konkurs var inte oväntad men kom ändå som en chock för honom. Beskedet fick han på kvällen via text-tv på SVT.
– De flesta går back. Ägarna pumpar in pengar i bolagen. Men till slut tröttnar de, säger han.

Själv vet han hur hans butik med tre anställda ska klara sig.
– Jag ska bland annat bredda sortimentet på det som vi säljer bäst av.
Det bästa med Experts konkurs är enligt Lasse Södergren att han slipper ta in de centralstyrda kampanjerna på varor som han vet inte säljer i hans butik.

En av dem som jobbar i Lasse Södergrens butik är Ebon Bratås. Efter Experts konkursbesked i förra veckan kan hon andas ut.
– Det känns jätteskönt och bra. Vi tror alla på detta, säger hon.

I vilken form Lasse Södergren ska driva butiken vidare har han inte bestämt. Franchisetagarna inom Expert har en förening och den arbetar nu med att ta fram olika alternativ. Ett av dem är alltså Audio Video.
– Vi har laddat för detta det senaste året. Elektronikbranschen är en extremt pressad marknad, säger Christer Palmgren.

I och med att franchisetagarna inom Expert går över till Audio Video blir Audio Video den elektronikaktör med flest antal butiker. I dag har Audio Video 73 butiker.

Fakta

Audio Video ingår i Electra 

Electragruppen organiserar fria fackhandlare som Audio Video, Digitalabutikerna och Ringup.

Elektragruppen levererar varor och tjänster inom hemelektronik. De erbjuder exempelvis marknadsföring och butikssystem. I dag säljer de butikssystem, kassa- och ekonomisystem bland annat till kedjan Eon.

Audio Video ingår i Electragruppen och är en fackhandelskedja inom hemelektronik. Alla handlare äger sina egna butiker som drivs under namnet Audio Video.