I kvällens Kalla fakta kommer det fram att de kambodjanska textilarbetare som syr bland annat H&M:s kläder tjänar tre kronor i timmen och arbetar 70-80 timmarsveckor. H&M kritiseras för att inte betala så kallade ”levnadslöner”, en lön man kan leva på, utan bara landets minimilön.

Arbetarna på textilfabrikerna hör till textilarbetarinternationalen där det svenska fackförbundet IF Metall ingår. Metallfacket och H&M är nu överens om att samarbeta för att ge arbetarna utbildning i bland annat löneförhandling.

Claudia Jimenez Guala, internationell ombudsman på Handels, befinner sig på möte med det europeiska företagsrådet för H&M:s personal.
– Vi har diskuterat detta lite grann. Många är förvånade och frågar sig om H&M inte visste om det, om de gör något åt det?
– Det är inte okej för butikspersonalen att sälja kläder som inte är producerade under schysta villkor. H&M som säger sig vara i framkant när det gäller socialt ansvar kan inte nöja sig med minimilöner, säger Claudia Jimenez Guala.

Handels ingår i nätverket Rena kläder som arbetar för bättre villkor för de som syr kläder och skor. Ett av kraven är att de anställda ska få gå med i facket.

Kalla fakta sänds i kväll klockan 21.30 på TV4.

Fakta uppförandekod

Minimilön räcker för H&M

En uppförandekod är de krav ett företag ställer på leverantörer och deras underleverantörer.

H&M:s uppförandekod säger att minimikravet är att arbetsgivaren betalar lagstadgad minimilön, branschlön eller lön som fastställts i kollektivavtal (högsta nivån).

Samtidigt säger uppförandekoden att FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna ger en bra uppfattning om H&M:s mål, och man citerar: "Envar, som arbetar, har rätt till rättvis och tillfredsställande ersättning, som tillförsäkrar honom själv och hans familj en människovärdig tillvaro..."