Mycket att jobba för i frisörbranschen
Friskvård, kemikalier, arbetskläder och lönen. Många saker engagerade på Handels frisörkonferens.
– Friskvårdstimmar skulle vi vilja ha. En timme i veckan eller något, säger Lisa Pettersson som jobbar på Erikssons frisersalong i Luleå.
– Det tog vi också upp. Det gynnar ju arbetsgivaren. Om vi är friska och mår bra så gör vi ju vårt jobb, svarar Tilda Rundström på salong La Widé i Göteborg.
Handels har frisörkonferens på ett hotell i Stockholm. Förtroendevalda frisörer och ombudsmän från hela landet har samlats för att diskutera viktiga frågor för yrkesgruppen. I mindre grupper pratar frisörerna om vad medlemmarna ute på arbetsplatserna vill ha i det nya kollektivavtalet.
– Det är jätteviktigt att vår ob är kvar under helgen, säger Nina Georgis på Salong Eurostop i Uppsala och de andra kring hennes bord nickar med.
Årets avtalsförhandlingar var tuffa, strejken var nära. Flera frisörer på konferensen är därför oroliga inför nästa års förhandlingar.
– Det känns som att det kan gå precis hur som helst. Det känns som ett osäkert läge just nu, säger Elin Dahlin som jobbar på Virveln City i Arvika.
Det pratades också om förändringarna i det senaste kollektivavtalet från i våras, hur fler frisörer ska lockas till facket och hur man ska bemöta arbetsmiljöproblemen ute på salongerna.
Det handlar om arbetskläder, fastighetsägare som snålar på ventilationen, farliga kemikalier, få skyddsombud och små arbetsplatser med få medlemmar som gör att det är svårt att stå upp emot chefen.
– Det är ett ständigt problem jag har när jag är på arbetsplatsbesök. De anställda är rädda för att säga något, säger Ewa Björkman, ombudsman på Stockholmsavdelningen.
Framför allt är de flesta eniga om att det är viktigt att träffas och diskutera jobbet. Ombudsmän tycker att det är skönt att prata med kollegor från andra avdelningar som också har frisörer inom sitt område. Och frisörerna kommer från en bransch där arbetsplatserna är små och fackklubbar snarare undantag än regel.
– Om folk bara visste hur Handels kämpar för deras trygghet, säger Tilda Rundström.
För Linda Palmetzhofer, central ombudsman på Handels, börjar nästa års förhandlingar krypa allt närmare. Efter de hårda förhandlingarna i fjol tillsattes en arbetsgrupp för att utreda lönemodellerna inom yrket. Det är bra, tycker hon. Men hon står fast vid att frisörerna ska ha en skälig grundlön.
– Är man anställd måste det innebära att man har en trygghet.