”Jag får ha en rejäl jacka och varma skor”
Så kom vintern. Och med den, frusna butiksanställda. Det finns inget exakt temperaturkrav, men 90 procent av de anställda ska vara nöjda för att det ska vara bra.
Det är framför allt kassapersonalen som börjar huttra när temperaturen sjunker. De sitter mer stilla och nära dörrarna.
– Jag får ha en rejäl jacka, varma skor eller en fläkt vid benen, och känner mig hela tiden halvfrusen. Till och med kunder reagerar, en tjej sa att hon aldrig skulle acceptera det. Och vintern har bara börjat, säger en butiksanställd som Handelsnytt pratat med, som vill vara anonym.
Det enda lagen säger är att en arbetsplats ska ha ett lämpligt klimat. Den anger inga mer exakta temperaturgränser. Arbetsmiljöverkets mått på en lämplig temperatur är när 90 procent av de anställda är nöjda.
– Alla är vi olika, det finns ingen temperatur som passar alla, säger Gunnar Åhlander, handläggare på Arbetsmiljöverket.
Vid stillasittande arbete brukar 20-24 grader vara lagom. Vid kassaarbete något lägre.
Om man ska behöva ha jacka på sig i kassan kan Gunnar Åhlander inte ge ett generellt svar på eftersom han inte vet vad temperaturen ligger på eller vad resten av de anställda tycker. Däremot har man rätt att skyddas mot drag, exempelvis med en luftridå som stoppar kall luft.
– Jag har hört exempel på småaffärer där ytterdörren är öppen hela tiden, och personalen står precis innanför. Vanvettigt, tycker jag. I så fall måste man ha ett rejält skydd mot draget.
Om det tar tid att komma tillrätta med kylan, får man ta till tillfälliga lösningar. Fram med extraelement, värmefläktar och försök skärma av kassan.
Precis som när det blir varmt på sommaren, väntar sig Handels nu många samtal.
– Arbetstagare har själva möjlighet att säga till sin chef, men blir det oerhört ohälsosamt kan vi åka ut, säger Jerry Lindbäck, Handels arbetsmiljöombudsman.
Fakta
Prata först med chefen
Om du fryser ska du först vända dig till chefen, sen skyddsombudet på arbetsplatsen eller Handels avdelning, sen Arbetsmiljöverket.
Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön. Om lokalerna hyrs ska arbetsgivaren kräva åtgärder av fastighetsägaren.
Om fastighetsägaren inte gör något, kan Arbetsmiljöverket förbjuda uthyrning av lokalen.