Ica Maxi Hälla i Västerås med sina rejäla öppettider 6-23 stänger klockan 16 på julafton. Men redan på annandagen återgår man till de ordinarie tiderna.

Lotta Bali, ordförande i fackklubben, tycker å ena sidan att öppettiderna under storhelger borde kortas ännu mer för de anställdas skull. Å andra sidan att kunderna förväntar sig att kunna handla nästan när som helst.
– Det är otroligt mycket folk på julafton och nyårsafton, säger Lotta Bali.
– Men vi är väldigt noga med att vi ska få vara lediga på julafton vartannat år. Vi får lägga in önskemål om hur vi vill jobba.

Denna jul ska hon vara ledig. Annars brukar hon jobba, hon är inte så mycket för julfirande. Sedan hon börjat jobba i butik och sett kommersen på nära håll har stämningen förstörts. I år blir det däremot firande med släkt och familj.
– Bara ta det lugnt, mysa, åka pulka. Jag brukar vara ledig i mellandagarna också, för att få återhämtning efter julruschen.

Coop Forum i Kalmar höll i många år stängt både på julafton och juldagen. Men konkurrensen från andra stormarknader som har öppet har gjort att de numera också har det.
– Jag tycker fortfarande att det borde vara stängt. Julen är en familjehögtid, säger klubbordförande Anneli Eklöf.

Under julafton är det minimibemanning som gäller. Så långt det är möjligt behöver bara frivilliga jobba. Särskild hänsyn tar man till de som ska resa bort.
– Jag ska inte jobba förrän annandagen och ska fira med mina tre barn och två barnbarn. Att jobba på nyår bryr sig folk inte lika mycket om, firandet börjar inte förrän kvällen i vilket fall. Och jobbar man, har man kanske inte middag hemma utan är bortbjuden.

Fakta

Rätt till jul- eller nyårsledigt 

• Enligt kollektivavtalet för butiksanställda har de rätt att vara lediga antingen på jul- eller nyårsafton.
• Julafton ska vara arbetsfri minst vartannat år.
• På jul- och nyårsafton är ob-ersättningen som en lördag, 100 procent efter klockan 12.
• De som jobbar på Coop kan byta ut ledigheten på julafton mot en "annan kulturell högtidsdag".
• Allt detta förutsätter att din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal med Handels.

Öppettider

Ica Maxi Hälla
Julafton 6-16
Juldagen 10-20
Annandag jul 6-23
Nyårsafton 6-19
Nyårsdagen 10-20

Coop Forum Kalmar
Julafton 8-14
Juldagen 10-18
Annandag jul 8-20
Nyårsafton 8-17
Nyårsdagen 10-16