Beata Alberg är med och fixar kvinnofirandet på Rosengårds Folkets Hus. Uppåt 60 nationaliteter deltar. ”Det säger sig självt att Folkets Hus är allas hus”, säger hon.

Beata Alberg ska fira internationella kvinnodagen 8 mars i medeltidsklänning. Uppåt 60 nationaliteter festar tillsammans när Rosengårds Folkets Hus, kvinnoföreningar och andra organisationer fixar kvinnofirandet. Afghaner, eritreaner, iranier, kosovoalbaner, somalier.
– Alla har sin folkdräkt på sig, och jag min klänning. Det är färgglada sjalar och kjolar, och dräkter broderade med guldkant och små speglar. Som en blombukett, säger Beata Alberg.

8 mars är årets största arrangemang för Folkets Hus. Det ska ordnas med föreläsare, kvinnokör, tal, mat och musik. När det är dags för dansen brukar det bli trängsel vid musikspelaren. Alla vill sätta på sin musik och dansa sin folkdans.
– Förra året fick jag vara med på den kurdiska. Det var så annorlunda och vackert.

Beata Alberg är föreståndare för Folkets Hus i Rosengård i Malmö. Hon är ensam anställd, men många jobbar ideellt på sin fritid. Hon har flexibel arbetstid. Hon ogillar att stressa på mornarna och börjar gärna lite senare för att kunna vara kvar på kvällarna när folket kommer dit. Det ordnas somalisk och kosovoalbansk folkdans, gratis musikskola med gitarr, piano och trummor för barn, café för seniorer, naturutflykter, syateljé och mer än så.

Beata Alberg tycker att den viktigaste uppgiften är att vara en mötesplats i stadsdelen vars 23 000 invånare kommer från över 100 länder.
– Det säger sig självt att Folkets Hus är allas hus. Här spelar ungdomar schack med seniorer, folk från olika kulturer umgås, föreningar hyr in sig. Det blir naturligt att grupper som inte annars träffas, umgås.

Hon kom i kontakt med Folkets Hus när hon flyttade till Rosengård. Hon hade jobbat utomlands flera år och ville bo, som hon uttrycker det ”utomlands fast i Sverige”. Hon tog promenader för att utforska området. Ville upptäcka det riktiga Rosengård, bakom löpsedlarna om skottlossning och bilbränder.
– Då hittade jag till Folkets Hus. Först jobbade jag som frivillig, sen fick jag praktik, sen blev jag anställd.

Det var 2,5 år sedan. Nu har hon lämnat Rosengård för att bo i barndomens Lund. Det blev för intensivt att jobba och bo i samma stadsdel, att se samma ansikten på jobbet och i mataffären. Och att välja bort jobbet var inte ett alternativ.
– Min viktigaste roll är att ge barn och ungdomar samma privilegier som jag hade. Att komma ut i naturen, spela musik och dansa är viktigt för deras utveckling.

Vill du fira internationella kvinnodagen med Beata, gå till Tangopalatset i Malmö 8 mars!

Beata Alberg

Ålder: 43 år i mars.
Arbetsplats: Rosengårds Folkets Hus i Malmö.
Aktuell: Med kvinnofirande på Rosengårds Folkets Hus.