Torsdagen den 14 mars upphör allt arbete i de två möbelvaruhusen om inte företaget har tecknat kollektivavtal innan dess. Tolv anställda berörs av strejkvarslet.
– Vi vill ha ett kollektivavtal för att få ordning och reda på löner, försäkringar och alla andra frågor som regleras i avtalet, säger Juhani Kulo, ombudsman på Handels i Stockholm som lämnade över konfliktvarslet till Masku möbler i Järfälla.

Lönesystemet på Masku möbler skiljer sig från detaljhandelsavtalet som gäller för anställda i privata butiker. Enligt Juhani Kulos uppgifter är grundlönen för de anställda i Järfällabutiken så låg som 10 000 kronor i månaden. Därutöver får de provision på försäljningen, men inga tillägg för obekväm arbetstid.
– De har ett bonussystem som ingen tycks begripa. Ibland får man bonus, ibland inte. Duktiga säljare som har turen att få många kunder kan tjäna bra, men den som har otur kan tjäna under kollektivavtalets nivå, säger Juhani Kulo.

Med kollektivavtalet följer också avtalspension och en rad avtalsförsäkringar som gäller vid bland annat sjukdom, skador och arbetslöshet.
– Utan dem har man ett väldigt dåligt skydd. Det rör sig om mycket pengar, säger Juhani Kulo.

Handelsnytt har utan framgång sökt Masku Möbler Sverigechef Heikki Savela för en kommentar.

Masku Möbler

Finlands största
möbelkedjaMasku är Finlands största möbelkedja.
De har 50 butiker i Finland, två butiker i Estland och två i Sverige: Järfälla och Norrköping.
Målet är att expandera på den svenska marknaden.

Källa: Masku Möbler