Ett par mil norr om Strömstad, några kilometer från den norska gränsen, ligger Nordby. Förr var det bara en liten by vid en åker omringad av skog. Nu är det ett av Sveriges största handelsområden, ett Mecka för norrmän som sparar tusentals kronor på att åka över gränsen och shoppa. De handlar så mycket att Sveriges två lönsammaste matbutiker ligger där, bara några hundra meter från varandra. I den ena, Nordby Supermarket, jobbar Anna Göthesson och Camilla Hedström.
– Jag tror man måste ha varit här för att förstå vad man pratar om när man pratar gränshandel, säger Anna Göthesson.

Hon har jobbat på Nordby Supermarket sedan starten 1999, men varit med längre än så. 1986 började hon arbeta i Nordby, då i en mindre matbutik. Sedan dess har området växt, växt och växt. Efter en ombyggnation i höstas jobbar Anna Göthesson nu som kassa- och golvjour i vad som räknas som Nordens största renodlade matbutik.
– Nu är det egentligen ingen hejd på det någon dag i veckan. Det skulle vara måndagar och tisdagar i så fall, säger kollegan Camilla Hedström som är tobaksansvarig.
– Fast då kommer ju busstanterna, inflikar Anna Göthesson. De är ju så söta!

Hon syftar på de kunder som kommer med bussar ämnade för gränshandelsresenärer. Tidigt i veckan rullar pensionärerna in. När Handelsnytt är på plats en onsdagseftermiddag är det också en hög medelålder bland kunderna. De flesta lassar på rejält på varubanden. En kund köper till exempel fem falukorvsringar, tio paket tagliatelle, tre stora ketchupflaskor och två storpack frysta hamburgare. Inte konstigt att det ständigt måste fyllas på i butiken. Vid en av kyldiskarna står Mattias Bertilsson och lastar av förpackningar med rotfruktsgratäng från en mekanisk gaffeltruck. Likt de flesta anställda har han jobbat länge på Nordby Supermarket, 13 år. Han har också något gemensamt med många andra: han är inte med i facket.

Det jobbar drygt 150 personer i butiken. Anna Göthesson uppskattar att drygt en fjärdedel av personalen är med i facket. Det vill hon och Camilla Hedström ändra på. Båda är fackombud, har nyss avslutat fackliga utbildningar och är ”äntligen i gång och ska starta en fackklubb”.
– Yes! utbrister de med varsitt leende och Anna Göthesson för tummarna upp i luften.
– I och med att vi är så många anställda så tycker vi att vi måste ha det, forsätter hon.

Fackklubb har funnits tidigare, men bristande engagemang gjorde att den dog ut. Sedan dess har det varit fackombuden Anna Göthesson och Camilla Hedström som gått upp till chefen om det varit något. Oftast är det inga större problem. Men i en så stor butik är det ändå ett tungt lass att dra på två personer.
– Jag hade önskat mer engagemang från dem som faktiskt är medlemmar. Många här räknar med att jag och Camilla ska ordna allting, säger Anna Göthesson.

Inte nog med att de måste hålla koll på arbetsplatsen. Eftersom det jobbar norrmän i butiken måste de till exempel åka på gränskonferenser med andra fack, för att lära sig om hur försäkringar, a-kassa och föräldraledighet fungerar för norrmän som jobbar i Sverige. Det är exempelvis olika regler för de som bor i gränskommuner jämfört med de som bor i Oslo, en och en halv timmes bilfärd från Nordby.
– Det är inte bara att åka över gränsen och jobba, konstaterar Camilla Hedström sittandes uppe i butikens personalrum.

Rummet ligger i en rund byggnad inne i butiken och rymmer personalutrymmen, kontor och lunchrum. Allt är omringat av speciella fönster, man ser ut över butiksgolvet men inte in. De berättar att de äntligen har fått tag i en till kollega som vill ta på sig fackliga uppdrag. Nu är de tre personer och kan starta fackklubb så fort den tredje gått sina fackliga utbildningar. Det bästa tycker de, är att det är en man och inte bara ”butikens tjejer som gått och gnabbat ihop sig”.
– Han får bli ordförande! säger Anna Göthesson.
De skrattar och konstaterar snabbt att det förmodligen blir hon som axlar ansvaret. Hon är mest utåtriktad. Camilla Hedström är egentligen inte så van att vara i fokus, även om det ändrades lite när de höll i en krogshow på semestern för några år sedan. Ja, ni läste rätt. Efter en personalfest på en camping frågade campingledningen om de energiska fackombuden inte kunde hålla i en krogshow under sommaren. Anna Göthesson, Camilla Hedström och en till kollega tog sig an utmaningen.
– Jag trodde aldrig att jag skulle ha det i mina meriter, att ha varit med i en krogshow, säger Camilla Hedström.

Efter det äventyret verkar det inte omöjligt för dem att få med fler i facket på Nordby Supermarket. Målet är att samla alla anställda och informera om fackets fördelar.
– Om vi bara skulle få de intresserade att komma på ett informationsmöte skulle de nog gå med, säger Anna Göthesson.

Vid frukt- och gröntavdelningen träffar fackombuden Anna Karlsson som precis rullat in en pall med färska grönsaker. Hon är med i Handels och tycker att det är hög tid för en fackklubb igen.
– Det är ju jättebra. Det är klart att det behövs.
Sedan går Anna Göthesson och Camilla Hedström vidare mellan butikens avdelningar som vittnar om vad norrmännen tjänar mest på att handla. Kött- och påläggsavdelningarna är enorma, godisavdelningen likaså. Allt känns större på Nordby Supermarket. När de norska kunderna kommer fram och frågar om hjälp kopplar svenskorna på det norska språket. Köttfärs blir kjøttdeig, fläskkotletter blir svinekoteletter. Hela tiden med ett leende på läpparna och skämten nära till hands. De har trots allt varit vänner i 30 år.
– Vi kan vara allvarliga om det behövs. Men det går mycket lättare om man har kul också, säger Anna Göthesson.

Fakta

Starta fackklubb

För att bilda en fackklubb måste man vara minst tre personer som kan ta på sig fackliga uppdrag.  Fackklubb finns ofta på större arbetsplatser och har full förhandlingsrätt i frågor som rör den egna arbetsplatsen. Är man inte tillräckligt många för att bilda en fackklubb kan man utse fackombud. De får förhandla om vissa saker, men inte om exempelvis uppsägningar.
Källa: Handels

Nordby Supermarket

Anställda får del av vinsten

▶ Ligger i Strömstads kommun, vid norska gränsen. Över 80 000 kvadratmeter, varav 15  000 kvadratmeter består av mat och godis. Resten består av bland annat elektronik- och klädbutiker.
▶ Nordby Supermarket räknas som nordens största renodlade matvarubutik. Sålde näst mest mat i Sverige förra året, enligt tidningen Fri Köpenskap. Mest sålde Maximat som ligger några hundra meter bort. Båda butikerna ägs av Grensemat, som ägs till hälften av Konsumentföreningen Bohuslän-Älvsborg och till hälften av norska Coop Öst.
▶ Affären har 150 anställda. Ytterligare 50 på sommaren.
▶ Drygt 30 procent jobbar heltid, resten deltid. De flesta deltidstjänsterna rör sig mellan 32 och 35 timmar i veckan. Anna Göthesson jobbar 80 procent, Camilla Hedström cirka 85 procent.
▶ Affären har ett bonussystem där de anställda får ta del av vinsten. I år fick de anställda 14 kronor per arbetad timme föregående år. Det blev nästan en extra månadslön för de som arbetat heltid. Bonusen får de flesta anställda ta del av, men det finns krav på att man måste ha arbetat ett visst antal timmar.  "Det är jättebra. Man känner sig mer uppskattad", säger Camilla Hedström.