Jag jobbar som frisör och skall nu avsluta min anställning och starta eget. Jag undrar nu vad jag får säga till mina nuvarande kunder. Vad skall jag säga när det är dags att boka in en ny tid, och jag inte kommer jobba kvar under denna period? Vad får jag säga och vad får jag inte säga?
Veronika

Svar: Grundregeln är att dina kunder faktiskt är företagets kunder, oavsett om de kan sägas vara stammisar hos dig. Detta medför att det är viktigt att man inte säger något som kan tolkas som olojalt mot arbetsgivaren, även om du håller på att avsluta din anställning. Man får säga till kunden att man ska sluta men absolut inte vart man ska ta vägen och inte heller lämna ut sitt eget telefonnummer mm. Däremot är vår rekommendation att man inte säger något alls, enbart av det skälet att det kan vara svårt att förklara sig och stå emot de motfrågor som kommer komma från kunden. Om du sagt A blir det så att säga svårt att inte säga B. Det absolut bästa är dock att prata med din arbetsgivare innan om vad du får och inte får säga. Då kan inte dina uttalanden ifrågasättas i ett senare skede. Om du däremot pratar med din arbetsgivare och hen kräver att du skall agera på ett sätt du tycker verkar konstigt, ta då och ring till Handels Direkt så får vi kolla på situationen. Du skall även vara försiktig med vad du säger till vänner och familj på fritiden. Du har inte rätt att göra reklam för en kommande verksamhet innan du avslutat din nuvarande anställning, och gränsen där kan vara hårfin.
Erik Hallonsten, Handels Direkt