Kaj Fredriksson är tillbaka i vardagen igen efter festen där han var nominerad till Årets säljare.

– Det är något jag funderat på att kosta på mig i 15 år, så det är kul att kunna kryssa av på listan.
Det var mörk kostym som gällde. Fördrink. Trerätters. Snofsigt, enligt honom själv. Han hade blivit nominerad till Årets butikssäljare och hann bli rejält nervös innan det i slutet av middagen avslöjades att konkurrenten Madelene Andersson på Twilfit vann. Men bara det att bli nominerad.
– Jag är otroligt stolt faktiskt. Men när baren öppnade vid elva och det var mingeldags gick jag hem.

För 16 år sen fick han helt utan butiksvana jobb som julextra på Toys R Us, inom samma bolag som BR.
– Varenda morgon frågade jag om de ville att jag skulle jobba över.
Det lönade sig. När anställningen var slut och han var i butiken för att byta några leksaker såg chefen honom och frågade om han kunde jobba nästa dag. Han fick ett vikariat, som blev ett längre vikariat, som blev en fast tjänst på BR. I dag jobbar han heltid och dagarna börjar som tidigast 8, slutar som senast 20.30.

När BR:s katalog kommer brukar debattens vågor gå höga om att deras leksaker cementerar könsroller. Kaj är en påhejare av förändringarna som görs. I butiken har de bytt ut en del rosa mot vitt. På bilderna leker pojkar frisörer och tjejer krig.
– När kunder vill ha tips om leksaker brukar jag fråga mer neutralt om barnets ålder än kön. Lek är otroligt viktigt, det är barnets sätt att lära sig, att utvecklas.

När hans egna barn var små var han deras kompisars hjälte, ”Joakims pappa jobbar i leksaksbutik”!
– Vi har så glada kunder. De ska handla till dem som betyder mest i hela livet för dem, barn och barnbarn. Det smittar.
Men kollegorna är viktigare för stämningen. Ibland går de ut och äter och före semestrarna ska de hinna med femkamp på Gröna Lund. I sommar ska Kaj till lantstället i Småland och få tid för fritidsintressena. I klädkammaren står ett av dem. Gamla apparater. Både projektorer och rullbandspelare. Annars går han mycket i kyrkan.

När klockan närmar sig butiksöppning klockan 10 trillar Kajs nyfikna kollegor in i fikarummet och kan inte fatta varför han inte blev Årets säljare. De tänker att nästa år, då ska han nomineras igen.

Fakta 

Kaj FredrikssonÅlder: 53 år.
Jobb: BR Leksaker i Gallerian, Stockholm.
Bor: Huddinge.
Familj: Frun Maria, barnen Roger 30 år, Andreas 28 år, Joakim 23 år.
Aktuell: Var nominerad till Årets butikssäljare.
Bästa lektips: Kubbspel.