Jordgubbsbranschen är snårig. Ibland är det odlaren själv som säljer bären, ibland en person eller företag som köper bär från odlaren och säljer vidare. Ibland är det fler aktörer inblandade. Ta exempelvis Finnerödja jordgubbar. Bor du i norra Sverige ska din försäljare ha avtal men i övriga landet är det inte lika säkert.

Finnerödja är ett varumärke. Företaget som äger varumärket heter Olle Svensson AB. De samarbetar med odlare som producerar Finnerödjas jordgubbar som Olle Svensson säljer vidare, antingen till butik eller till en återförsäljare. I norra Sverige har Olle Svensson avtal med X2 Trading och Bär Leverans. Båda har kollektivavtal och säljer jordgubbar utanför stormarknader.
– Det är den vägen vi valt att gå. Vi tycker att det känns seriöst och positivt. Hur det ser ut hos andra av Finnerödjas återförsäljare vet jag inte, säger Martin Persson som är ansvarig på Bär Leverans.

På andra håll i landet säljs jordgubbarna direkt till Ica och Coop. Butikerna kan i sin tur ordna försäljning utanför butiken och då själva anlita företag, exempelvis demobolag, till det. Och det är inte säkert att de har kollektivavtal trots att både Coop och Ica menar att de som jobbar för dem ska ha bra arbetsvillkor, det visar bland annat Handelsnytts tidigare granskningar (Varannan jordgubbe säljs utan kollektivavtal och Bristande kontroll av schysta gubbar samt Jordgubbsförsäljare utan avtal på Coop). Men Olle Svenssons vd (ägare av Finnerödja) förlitar sig helt på att butikerna följer sina riktlinjer.
– Vi anlitar inga demobolag själva. Och Coop och Ica har riktlinjer som säger att det ska vara bra arbetsvillkor och avtal för dem som jobbar för dem. Det strukturella problemet i branschen är att vem som helst kan köpa bär från en odlare, smälla upp ett stånd och sälja jordgubbarna. Det konkurrerar med oss som kör med bra villkor, säger Martin Engström, vd för Olle Svensson AB.

Dalabär, Nyttogubbar, Ängelholms bär och Fru Bär är exempel på företag som köper bär från olika odlare och sedan säljer dem vidare, bland annat utanför livsmedelsbutiker. Alla dessa fyra har i dag kollektivavtal med Handels.
– Jag tycker att alla borde ha avtal det ger en seriositet till branschen. Tyvärr finns det väldigt många oseriösa arbetsgivare i vår bransch, säger fru Bärs vd Magnus Kristiansson.

Johanna Skagert som jobbar på Fru Bär säger att hon blev glatt överraskad av lönen.
– Den var mycket bättre än jag trott. Jag tänkte inte själv på att fråga om avtal, säger hon.

Schysta gubbar

Försäljare med avtal▶Nyttogubbar.
▶ Dalabär.
▶ Fru Bär.
▶ Ängelholms bär.
▶ X2 Trading
▶ Bär Leverans
▶ Hallands bär
▶ Rödsgubben (tecknade avtal i december förra året)

Fakta:

Trend att sälja utanför butik

Enligt Bärfrämjandet har de stora butikernas egen försäljning av jordgubbsförsäljningen minskat kraftigt. Ica Maxi och Coop Forum väljer istället att lägga ut verksamheten på leverantörer som säljer jordgubbarna utanför butikerna. De mindre butikerna säljer bären i butik.

I Sverige odlas jordgubbar på 2500 hektar av drygt 600 företag och varje år skördas 3 till 4 liter jordgubbar per person.

Källa: Bärfrämjandet