Skyddsombud anmälde för varmt Elgiganten
Värme i all ära, men för en del butiksanställda blev sommaren en plåga. Skyddsombudet på Elgiganten i Jönköping tyckte det blev outhärdligt och anmälde till Arbetsmiljöverket.
27-28 grader inomhus, varmt och klibbigt. Skyddsombudet på Elgiganten Megastore i Jönköping anmälde butiken till Arbetsmiljöverket för att få arbetsgivaren att ordna bättre ventilation och luftkonditionering.
– Det är inte lätt att fixa på direkten, men vi har blivit lovade att det kommer åtgärdas innan nästa sommar, säger skyddsombudet Jelena Tomic.
– Man rör sig så pass mycket i jobbet och känner sig inte jättefräsch när man står och svettas. Man blir lite seg och slö. Dessutom jobbar vi i en elbutik. Vi har en hel vägg med tv-apparater som alstrar värme.
Som tillfälliga lösningar har bordsfläktar ställts ut och de anställda får ha med sig en vattenflaska på butiksgolvet. Svalare kläder än pikétröja finns inte.
Även under vintern har butiken problem med temperaturen, fast det motsatta. De har haft 14 grader. Detta ska också åtgärdas.
Problemen uppkom när Elgiganten byggdes ihop med PC City och luftkonditioneringen inte anpassades.
Eftersom arbetsgivaren ska åtgärda problemen och skyddsombudet är nöjt har Arbetsmiljöverket avslutat ärendet.
• Det finns ingen exakt tillåten temperaturgräns för arbetsplatser, men klimatet ska vara tillfredsställande.
• Enligt Arbetsmiljöverket ska arbetsplatsen undersökas om det varaktigt är över 26 grader, om man har ett fysiskt lätt arbete. Det räcker med tillfälliga åtgärder om det är runt 30 grader i en vecka.
• Tillfälliga lösningar kan vara fläktar, vädring och att man tar rast i svalare utrymmen. Drick vatten och undvik kaffe och te.
• Det är arbetsgivarens ansvar att göra något åt problemen. Om butikslokalen hyrs ska arbetsgivaren kräva åtgärder av hyresvärden och fastighetsägaren. Om inget görs kan Arbetsmiljöverket förbjuda uthyrning av lokalen. För att mäta temperaturen kan man ta hjälp av företagshälsovården.