Hur mycket arbetsgivaren, Asian Food på Hisningen i Göteborg, ersätter gästarbetarna vill Handels inte gå ut med. Men det rör sig om stora summor pengar. Men jobbet får de inte tillbaka.

Liu Xinkiu och hans fem kollegor har i snitt jobbat sex dagar i veckan med att köra ut asiatiska livsmedel till restauranger i södra Sverige. Övertid var mer regel än undantag. Ofta slutade de klockan tre på natten, för att börja jobba igen vid sju på morgonen.

De har bott i arbetsgivarens slitna omgjorda garage bakom jobbet. Två och två, i små rum. Vatten för att laga mat tog de från badrummet. På vintrarna frös rören så de fick blåsa med hårtork för att få rinnande vatten. Varmvatten saknades helt. För boendet drog arbetsgivaren 7 000 kronor per person i månaden från lönen.

Den 11 juli anklagades de för stöld. När de inte erkände fick de sparken på stående fot. Då kontaktade gästarbetarna Handels i Göteborg.

– Det första vi gjorde var att ogiltigförklara avskedet. Sedan har det rullat på. Vi har aldrig tidigare haft ett liknande ärende. Nu är vi jätteglada att vi kommit till en överenskommelse med arbetsgivaren, säger ombudsmannen Anne-Maj Lindblom.

Gästarbetarna hade arbetstillstånd och Asian Food har kollektivavtal. Avtalet blev gästarbetarnas räddning. För att få arbetstillstånd ska arbetsgivaren intyga att avtalsenliga löner betalas och att försäkringar finns. Men löftet är inte juridiskt bindande. Det är ett kollektivavtal.

– Nu ser vi hur viktigt det är att ha avtal, säger en märkbart glad ombudsman Peter Persson, som varit med i förhandlingarna.

Läs mer i tidningen Handelsnytt som kommer i början av september.

Handelsnytt söker arbetsgivaren.

Fotnot: Liu Xinkui och Tian Linghua har varit här i fem år. Zhang Bin, Xu Zhiliang, Feng Fei, Sun Xianglun i nära tre år. Alla sex kommer från bondesamhället Shangdong. De har betalat mellan 45 000 kronor och 65 00 kronor för att få ett jobb i Sverige. På tisdag återvänder de till Kina.  Då de inte längre har jobb får de inte stanna i Sverige.

Fakta:

Ingen kontroll görsMigrationsverket beviljar arbetstillstånd. För att få tillstånd ska arbetsgivaren intyga att lönen är avtalsenlig och att försäkringar finns. Facket ska ges möjlighet att ge sin syn på villkoren.

Facket informeras
inte om arbetstillstånd beviljats eller inte.

Skenanställningar och utnyttjande av anställda har förekommit, särskilt inom LO-yrken. Därför skärptes reglerna 2012. Bland annat ska arbetsgivare inom handeln nu bevisa att de klarar av att betala lön.

Migrationsverket kontrollerar inte att arbetsgivaren lever upp till villkoren. Får myndigheten veta att villkoren inte uppfylls dras arbetstillstånden in.

Den som sägs upp måste ha nytt jobb inom tre månader. Sedan utvisas man.

Sverige är det OECD-land med minst reglering av arbetskraftsinvandring.

Bakgrund:

Fler liknande fall

För två år sedan drev Hotell- och restaurangfacket, HRF, ett liknande fall gällande en kock från Kina. Den som hämtade upp kocken på Landvetter gjorde det i en bil från Asian Food. HRF har varit i kontakt med Handels.

Handels Stockholmsavdelning gjorde förra året en kartläggning över arbetsvillkoren för anställda med arbetstillstånd. De fann liknande förhållanden som för de sex gästarbetarna från Kina. Se: Integrationsprojekt ska fixa schysta villkor och "Många var rädda och vågade inte prata"