Therese Möller på Ikea i Malmö har jobbat fackligt i runt 15 år. Hon sitter bland annat i Handels förbundsstyrelse och Ikeas centralfackliga grupp. När hon 1 september börjar som HR-specialist på huvudkontoret för personalfrågor i Älmhult måste hon lämna alla fackuppdrag eftersom facket i vissa delar blir hennes motpart.
– Jag är jätteförväntansfull, men det känns i hjärtat att lämna Handels, säger hon.

Nu ska hon jobba med arbetsrättsliga frågor för alla Ikeabolag i Sverige. Hålla utbildningar och coacha chefer, delta i förhandlingar om allt från arbetstider till rena personärenden. Hon kommer gå med i tjänstemännens fackförbund Unionen.

HR-jobbet annonserades internt och när det visade sig att hon fick det gick tankarna fram och tillbaka. Till slut konstaterade hon att hon skulle ångra sig hela livet om hon inte tog det .
– Jag känner så här, jag har jobbat fackligt länge, och det finns många andra som kommer göra det jättebra. I min nya roll kan jag fortsätta påverka medarbetarnas vardag.

Hon tycker att hennes styrka är erfarenheten från golvet och att hon som facklig inte bara sett till vad som är bäst för de anställda, utan också företaget.
– Även om uppdragsgivaren nu blir annorlunda har jag samma tänk. Det blir inte så stor skillnad att byta sida, om man nu ska kalla det så. Det är nog mer omgivningen som ser det så.
– Men jag kommer säkert känna mig bakbunden i bland, och vilja sitta på andra sidan förhandlingsbordet. Till exempel om jag måste se mer till budgeten än att skapa fler heltider.

Therese Möllers man är ombudsman på Handels i Malmö. Det kan han fortsätta vara, men han får inte ansvara för Ikea, vilket gäller redan i dag med tanke på hennes fackliga uppdrag.

Nu blir det till att börja pendla 13 mil enkel väg från hemmet i Staffanstorp, men till skillnad från butiksjobbet kommer Therese Möller kunna jobba hemifrån och matcha arbetstiderna med barnens fritids.
– På sätt och vis byter jag upp mig. Arbetstiderna blir en stor frihet och jag kommer få något högre lön. Men det skulle aldrig vara avgörande, det är arbetsuppgifterna som är min drivkraft. Ikea är inget företag man ska jobba på om man vill bli rik.

Fakta

De tar över

Therese Möller har i dag fackliga uppdrag som ledamot i Handels förbundsstyrelse, ordförande i Handels avdelning Malmö, ordförande i Ikeas centralfackliga grupp och ordförande i klubben på Ikea i Malmö.

Elin Westberg är Therese Möllers första suppleant i förbundsstyrelsen. Elin är också vice ordförande i avdelningen.

Johan Hagman, klubbordförande på Ikea i Kungens Kurva, är nominerad som tf ordförande i den centralfackliga gruppen.

Marina Persson är vice ordförande i fackklubben på Ikea i Malmö och tar över som ordförande.