I somras gav Arbetsdomstolen två brödbilschaufförer rätt till 88 kronor per dag i måltidsersättning eftersom de inte kunde åka in till jobbet och äta lunch.

Handelsnytt frågade fyra chaufförer och Handelsmedlemmar, hur äter du lunch och vad får du för ersättning?

Mikael PerssonMikael Persson, 50 år, Dagab Borlänge, kör varor till Axfoods butiker:
– När jag kör Borlänge-Stockholm har jag med mig en matlåda som jag värmer när jag kommer fram till lagret. Det är roligare att äta där än i hytten eller på en vägkrog. Dessutom får jag en kopp kaffe på köpet. Kör jag kortare svängar äter jag i bilen som har matlådevärmare, och då brukar jag gå bak i bilen och lägga mig en kvart.
– Alla chaufförer får 88 kronor om dagen i måltidsersättning.


Owe JohnssonOwe Johnsson, 58 år, Martin & Servera Västerås, kör varor till butiker, restauranger och storkök:
– Jag kör långa sträckor och är alltid borta lunchtid. Ibland har jag med mig mat och äter i bilen. Det finns matlådsvärmare. Om jag är stressad blir det korv med mos på en mack. Oftast käkar jag själv. Så är det i det här jobbet.
– Jag får 88 kronor per dag i matersättning.


Törje TörjesonTörje Törjeson, 66 år, Selecta Stockholm, fyller på kaffe- och godisautomater:
– Kan jag äta på jobbet har jag oftast matlåda. Jag är trött på restaurangmat. Är jag ute och kör äter jag ute.
– Vi har något som kallas Rikslunchen, ett kontokort som laddas med pengar. Företaget står för ungefär 1 000 i månaden. För några år sedan ville vi få upp värdet och sa att annars åker vi in till kontoret och äter. Företaget insåg att det skulle bli mer restid och höjde beloppet.


Mikael StrömbergMikael Strömberg, 37 år, Mat på jobbet/Convini Stockholm, underhåller kaffemaskiner, kylar och frysar på arbetsplatser:
– Jag är alltid ute och kör, det tar för lång tid att åka till kontoret och käka. Vi har mikrovågsugn i bilen, men vill man sitta bakom ratten och äta? Halva grejen med lunchen är ju att koppla bort. Det brukar bli närmsta restaurang, inte bara grillkiosksnusk.
– Måltidsersättning har vi inget som heter. Det kanske är inbakat i lönen så man inte märker av det.

Läs artikeln om AD-domen här!