200 sägs upp vid Gallerix konkurs
Inom en månad ska Gallerix konkursförvaltare ha hittat en ny köpare om jobben för cirka 200 butiksanställda ska räddas.
Ram- och presentkedjan Gallerix begärdes i konkurs 3 september. På de 56 egenägda butikerna de cirka 200 anställda upp. Kedjan har också 16 franchisebutiker. Även deras framtid är oviss.
Sandra Malmberg har precis slutat jobba på Gallerix i Norrköping efter 1,5 års visstidsanställning.
– Det är så klart jättetråkigt. Jag hade nog fått fortsätta om det inte var för att det gick så här. Nu har det varit svajigt länge och man ville inte förlänga något. De har dragit ner på personal.
Enligt henne har de anställda haft på känn att det skulle gå som det gick. Hon är tveksam till om butiken kommer få fortsätta.
– Det är ju svårt med kort och så. Det är mest äldre som handlar det. Den yngre generationen som har internet efterfrågar inte det.
Företaget har varit under rekonstruktion sedan början av året och den mesta informationen kring det har Sandra Malmberg och hennes arbetskamrater fått från facket.
– Det har varit jättebra. Jag hade nog fått sluta ännu tidigare om det inte var för Handels. Då hade jag inte haft koll på mina rättigheter.
Hoppet för dem som jobbar kvar står nu till att någon köper Gallerix och vill driva vidare kedjan i samma namn.
– Vi har en månad på oss att hitta en köpare och det ser bra ut. Det finns flera intressenter, säger konkursförvaltaren Christoffer Hamliton på advokatbyrån Hamilton.
Orsaken till konkursen är enligt Christoffer Hamliton dels att kedjan 2011 började köpa tillbaka franchisebutiker vilket har blivit dyrare än de räknat med. Dels på att förra årets julhandel var rekordålig.
De som är anställda på de egenägda butikerna kommer att sägas upp inom de närmaste dagarna.
Fakta:
Vad som gäller för anställda vid konkursDu är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller är arbetsbefriad.
Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier.
Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen vanligtvis kommer. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas. Men det finns ett tak i lönegarantin som 2013 är fyra prisbasbelopp.
Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Har du en längre uppsägningstid enligt ditt avtal omfattas den inte av lönegarantin.
Du kan bara få lönegaranti under den period din uppsägningstid gäller.