Ensamjobb och toa – svår kombo
Alla har rätt att gå på toa på jobbet. Men många butiksanställda håller sig hellre än att gå ifrån.
På stora butiker löser man det ofta smidigt, medan de som jobbar ensamma i småaffärer hellre kniper än att lämna butiken.
– Jag går på toaletten innan jag börjar, dricker inget och så har vi Samarin i skåpet. Får man ont i magen kan man stoppa i sig det, säger Lina Lohman på Ur & Penn i Malmö.
– Måste man kissa får man passa på när butiken är tom. Jag vill inte ens tänka på om man behöver göra det andra.
Trots att butiksanställda knappt går undan för toabesök är det ovanligt att det blir en facklig fråga. Men på Sporthuset i Visby blev det så. Under sommarhalvåret hyr butiken ett lager för att få plats med alla varor. De två senaste säsongerna har det inte funnits någon toalett där.
– Killarna har gått ut och kissat. Tjejerna cyklade eller tog bilen till butiken några minuter bort, säger Mattias Veres som jobbar på Sporthuset.
Handels ombudsman krävde toaletter, men tyckte att det var okej med bajamajor som tillfällig lösning. Under vinterhalvåret hyrs inte lagret, och företaget ska lösa frågan till nästa högsäsong.
– Jag utgår från att vi ska kunna få tag i ett lager som har tillgång till vanlig normal toalett, säger Hans-Gustaf Johnson, Sporthusets personalansvarige.
Toalettvillkoren skiljer sig mellan Handels medlemmar – butiksanställda och lagerarbetare. På Pocketshop på Arlanda är de anställda överens med företaget om att de får stänga när det behövs. Läs hur andra gör här!
VAR TREDJE MÅSTE FRÅGA
34 procent av kvinnorna inom LO:s fackförbund är så låsta vid sina arbetsplatser att de inte kan gå på toaletten utan att be om lov. Motsvarande siffra för LO-männen är 12 procent.
Källa: LO:s rapport Röster om facket och jobbet, nr 5 2012.
VAD SÄGER LAGEN?
Det ska finnas en toalett per 15 anställda, inte öppna för allmänheten. Det är okej att arbetsplatser går ihop med gemensamma toaletter. Det är inte nödvändigt att de är skilda för kvinnor och män.
Arbetsmiljöverket, AV, rekommenderar 1-2 minuters gångväg till toaletten. Dörren bör inte vara vid matplatsen.
Rast har man rätt till efter fem timmar. Utöver rast ska man ha pauser. Lagen säger inte hur många eller långa, men enligt AV är det rimligt efter två timmar.
Källa: Föreskriften Arbetsplatsens utformning. Arbetstidslagen.
VAD SÄGER FACKET?
Enligt Handels får man kräva att gå på toaletten, även om man jobbar ensam i en butik. Gör upp rutiner med chefen. Ska jag låsa butiken eller kan en väktare, grannbutiken eller en bekant vakta?
-- Du får gå när du måste, det sammanfaller inte alltid med rast. Även en chef måste förstå något så fundamentalt, säger Krister Colde, Handels arbetsmiljöombudsman.
EN RIKSDAGSFRÅGA
Det är inte bara anställda som vill gå på toa. Catharina Bråkenhielm (S) föreslår i en motion att riksdagen beslutar att mataffärer måste ha kundtoaletter.
HÅLL DIG INTE
Det är viktigt med regelbundna toalettrutiner. Om avföring får ligga kvar i tarmen kan det leda till infektioner. Andra följder kan bli hemorrojder, förstoppning, uppblåst mage och gaser.
Kissar du inte riskerar du urinvägsinfektion.
Tänk också på att mensskydd måste bytas.