– Vi anser att Proffice bryter mot kollektivavtalet. De Proffice-anställda förväntas jobba hårdare än de Ica-anställda. De håller på att jobba ihjäl sig i Helsingborg.  Sedan får de för låg lön, hela 15 kronor för lite i timmen, säger Mikael Segel, ombudsman på Handels.

Lönestrulet på Icas lager i Helsingborg har pågått under flera år. Fack och arbetsgivare har varit oeniga om det mesta.  De är fortfarande inte överens om hur de inhyrdas lön ska räknas ut. Det sätt som både Ica och Proffice förespråkar gör att de anställda får 15 kronor i timmen för lite i lön, enligt facket.

Förhandlingar har avlöst varandra. I november tog facket frågan till Bemanningsbranschens avtalsnämnd. Men nämnden kunde inte hjälpa parterna, då nämnden var oenig i hur avtalet skulle tolkas. Nästa steg för facket är att stämma Proffice i Arbetsdomstolen.
– Förhandlingsvägen är uttömd. Då kvarstår endast stämning för oss, säger Mikael Segel.

Proffice har ännu inte tagit emot stämningen och vill därför inte kommentera den. Ica har tidigare sagt till Handelsnytt att lönefrågan kan komma att lösas i domstol.