Otydliga regler kring vad chefen får bestämma
Trots att butiksanställda står och går hela dagarna har de inte rätt till betalda skor. I övrigt finns få allmänna regler om hur mycket chefen får bestämma över ditt utseende.
– Skor är ett stort bekymmer. Butiksanställda måste ha bra och bekväma skor, men det är bara de som kör truck som har rätt till betalda skyddskor, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels förbundskontor.
När det gäller övriga kläder står arbetsgivaren för dem om de ingår i en uniform, som i mataffärer. En klädaffär kan inte tvinga de anställda att bära butikens kläder om den inte står för kostnaden, menar facket. Däremot kan man förbjuda andra synliga varumärken eller kräva att till exempel byxorna ska vara mörka.
Det finns inga tydliga regler kring vad chefen får bestämma när det gäller anställdas utseende. Förr fick kvinnor inte ha långbyxor, vilket är självklart i dag. Och i takt med att tatueringar finns på var människas kropp mjuknar även den inställningen.
– I slutändan blir det en intresseavvägning: den anställdes intresse av en personlig stil mot arbetsgivarens intresse av vilket intryck den vill ge i butiken, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
– När det handlar om hygien och säkerhet är det bara att lyda. Plagg centrala för religionen, som huvudslöja, har man i större utsträckning rätt att ha.
För att bli avskedad för fel kläder krävs först att man har fått varningar.
– Om man inte ändrar beteende kan det vara saklig grund för uppsägning. Men inte med fel färg på strumporna, däremot om man bryter mot hygien- och säkerhetsregler, säger Dan Holke.