– Det känns jättebra. Vi har hela tiden velat gå tillbaka till Handels avtal , säger Fredrik Ingman, som jobbar på lagret.

Både Transport och Handels har ansett att deras kollektivavtal ska gälla på lagret. Då facken var oeniga gick frågan till LO. I dag fattade styrelsen beslut och Handels avtal ska alltså gälla de anställda.

I och med att DHL tog över driften av lagret i februari 2012 fick de anställda byta till Transports avtal. Före det gällde Handels avtal. För de anställda betydde avtalsbytet bland annat sämre ob- och skiftersättning.

Förutom att Handels fick rätt av LO i dag betyder beslutet att företag inte kan byta avtal rakt av bara för att de lägger ut verksamheten på en entreprenör med annat avtal än befintligt.
– LO:s styrelse har slagit fast att det är verksamheten som entreprenören tar över som är det styrande och verksamheten ändrades inte i och med att DHL tog över driften av lagret, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handels.