Ett lokalt avtal med Handels tillät Hemköpsbutiken vid Skanstull i Stockholm att i höstas börja hålla öppet till klockan 24. Efter att Handels centralt skärpt sina rutiner för nattdispenser sades avtalet upp. Nu har butiken börjat tillämpa sina nya öppettider: 06.00 till 23.47.
– En Icabutik i Umeå stänger 23.46, så vår butikschef anser att vi har Sveriges bästa öppettider. Facket kan inte göra något åt det så länge det inte rör sig om arbete efter midnatt, säger Lars-Göran Andersson som är förtroendevald i butiken.

Han säger att de som jobbar vid stängning hinner med vad de ska för att kunna sluta vid midnatt.
Han ifrågasätter dock nyttan med de mycket långa öppettiderna. Nyligen har även butikens närmaste konkurrent, Ica Ringen, utökat sina öppettider med två timmar. De har nu öppet 07–23.
– Det minskar konkurrensfördelen för vår butik betydligt.

Ett hundratal meter bort ligger en annan konkurrent, 7-Eleven. Den har öppet till klockan 02 på vardagar och hela natten på helger, tack vare ett specialavtal med Handels som tillåter nattarbete i vissa butiker.
– Handels borde säga upp det avtalet också om vi nu ska tillämpa arbetstidspolicyn konsekvent, säger Lars-Göran Andersson.

Handels avtalssekreterare Per Bardh säger att nattdispensen för vissa 7-Elevenbutiker skrevs in i avtalet när kedjan 2006 tecknade kollektivavtal med Handels efter en lång process.
– Man gjorde då bedömningen att det fanns omfattande behov av service på vissa platser. Det är inte aktuellt att säga upp detta avtal i dag, men om vi får en större diskussion om öppettider får vi kanske fundera på det, säger Per Bardh.

Fakta:

Öppettider och nattarbete

Enligt arbetstidslagen (§ 13) ska tiden mellan midnatt och klockan 5 normalt ingå i den dygnsvila om elva timmar som alla arbetstagare har rätt till.

Dispens för nattarbete kan ges av facket i förhandlingar. Om facket säger nej kan arbetsgivaren vända sig till Arbetsmiljöverket, som då begär yttrande från facket före beslut.

Handels policy är att verka för att butikers öppethållande hålls inom ramen 8--21 på vardagar och 9--21 på helger. Ramen är enligt policyn inte någon rekommendation, utan "de absoluta ytterligheter som förbundet kan acceptera."

Trots det har Handels i avtal gett dispens för ett antal kiosker och servicebutiker inom Pressbyrån och 7-Eleven.